Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Terrorresenärer har fått bidrag från staten enligt ny rapport

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: TT

En ny rapport på uppdrag av Finansinspektionen visar att nästan alla av de 300 granskade svenska terrorresenärer fått någon form av statligt bidrag. Det rapporterar SVT Nyheter.

– Det är helt oacceptabelt och något vi måste jobba mer med. Jag utesluter inga åtgärder, säger finansminister Magdalena Andersson(S).

Ekonomisk brottslighet bland terrorresenärer, och deras medhjälpare, är utbredd. Det handlar om tiotals miljoner i form av bland annat momsfusk, som inte kommer in till staten. Det visar den nya rapporten som gjorts på uppdrag av Finansinspektionen, där omkring 300 individer har granskats som mellan 2013 och 2016 rest till Syrien och Irak för att strida med terrorgrupper som IS.

Även bidragsfusk är vanligt. Bostadsbidrag, barnbidrag, studielån och föräldrapenning är några av de vanligaste bidragen som terrorresenärerna fått utdelat. Att personer som är kvar i Sverige får bidrag som senare skickas vidare till terrorresenärerna är inte heller ovanligt. Finansminister Magdalena Andersson (S) är upprörd över det som kommit fram i rapporten.

– Vi kan aldrig acceptera att vi tar in skattepengar som ska gå till studiefinansiering, men i stället blir terrorfinansiering, säger hon.

Regeringen har redan gjort en del för att komma till rätta med detta, säger Magdalena Andersson, bland annat genom kriminalisering av terrorresor och terrorträning.

– Vi röjer också upp bland de bidrag som betalas ut till civilsamhället, för att se till att skattepengar den vägen inte understödjer terrorism. Men vi måste uppenbarligen ha bättre koll på de studiemedel som betalas ut till personer som åker utomlands och på var andra bidragspengar tar vägen. 

I maj kommer en utredning att presenteras, som bland annat ska se över bidragsbrott i sådana här fall. Magdalena Andersson säger att hon är beredd att ta till vad som krävs utifrån vad utredningen föreslår.

– Vi utesluter inga åtgärder, säger hon. 

SVT skriver vidare att det är svårt för staten att lyckas med att kräva tillbaka de bidragen som utbetalats felaktigt, eftersom personerna lämnat Sverige. Terrorresenärerna har i vissa fall haft personer i Sverige som tagit hand om deras post, för att det ska se ut som att personerna som bidragen är ställda till bor kvar i Sverige.

– Det var inte förvånande, vi har sett samma mönster i andra länder. Mest förvånande var att nästan alla hade det i någon form. Men det handlar om att uppföljning måste fungera bättre. Problemet är att det finns liten uppföljning, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare och en av dem som skrivit rapporten till Finansinspektionen, till SVT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.