Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Test kan ge fel sjukdomssvar

Apoteket storsatsar i höst på självtester av flera vanliga sjukdomar. Ett enkelt blodprov påstås på bara ett par minuter visa om du är glutenintolerant. Men nu varnar läkare för att testet kan ge felaktigt provsvar och i värsta fall vara hälsofarligt.

I reklamfilmen blir en ung man plötsligt upplockad av utomjordingar. De gör ett test på mannen i sitt rymdskepp, och sedan strålas han ner till jorden igen. Mannen berättar förvånat för sina vänner att han fått veta att han är gluten­intolerant.

Apoteket AB:s reklamfilm visas nu på tv och på nätet. Den är en del av marknadsföringen av företagets satsning på tester som man kan göra hemma.

– Både reklamen och testerna spelar på folks sjukdomsrädsla, att du kan vara sjuk fast du inte vet om det. Självtesterna letar efter sjukdomar hos oftast friska människor. Det är en mycket tveksam affärsidé av Apoteket, säger läkaren Karin Träff Nordström, som är ordförande i Svensk förening för allmänmedicin.

Lena Grahnquist, som är överläkare och expert på laktosintolerans på Karolinska universitetssjukhuset, är också kritisk:

– Det är läkare som ska tolka provsvar och ställa diagnos. Apotekets reklamfilmer borde anmälas, säger hon.

Flera tester är helt nya, bland annat klamydia- och mykoplasmatest och prov för urinvägs- och svampinfektion. En del ger svar på några minuter, medan andra skickas in till lab för analys.

Läkaren och forskaren Jonas F Ludvigsson vid Örebro universitetssjukhus och Karolinska institutet är särskilt bekymrad över glutenintoleranstestet (eller ”celiac test”). Glutenintolerans drabbar ungefär en av hundra svenskar. Sjukdomen kan leda till diarré och viktminskning, men också ge mer diffusa symtom som förstoppning, järnbrist, nedstämdhet och trötthet.

– Ett blodprov räcker inte för att visa om du är glutenintolerant eller inte. När det blodprov som vi använder inom sjukvården visar ett förhöjt värde rekommenderar jag vävnadsprov från tunntarmen. Inte ens då är det alltid enkelt att ställa rätt diagnos, säger han.

Enligt Jonas F Ludvigssons beräkningar (se grafik ovan) är bara en av sju av dem som testet pekar ut som glutenintoleranta sjuk på riktigt.

– Risken är att den som får utslag i testet ändrar sin eller sitt barns kost utan att först tala med läkare. Det kan leda till att man får i sig för lite vitaminer eller fibrer, sociala begränsningar och ökade kostnader. I värsta fall låter man kanske bli att söka för sina besvär, och därigenom fördröjs kanske diagnosen på en annan tarmsjukdom.
Enligt Apotekets information kan testet göras av den som misstänker glutenintolerans hos sig själv eller sitt barn över två år.

– Det nämns inte vilka symtom som är typiska, och vem som därför bör göra testet. Målgruppen motsvaras därför av den breda befolkningen, säger Jonas F Ludvigsson.

Den som får ett positivt testresultat uppmanas att säkra diagnosen hos en läkare.
Eva Fernvall är varumärkesdirektör på Apoteket AB. Hon är inte orolig för feldiagnoser.

– Man gör inte det här testet om man inte har besvär. Men studierna är motstridiga på det här området, och vi fortsätter att följa dem. Visst kan vi bli tydligare och vi kommer att gå ut till våra medarbetare och trycka ännu mer på att de ska informera kunderna om testerna, säger hon.

Professor Markku Mäki vid Tammerfors universitet i Finland är en av forskarna bakom testet.

– Vi har flera studier som visar att det är minst lika säkert som det sjukvården använder, säger han.

Eva Fernvall betonar att testerna inte ger någon diagnos, och hon tror inte att någon ändrar sin kost i onödan. Om man misstänker att man är glutenintolerant, varför inte gå direkt till läkare?

– Om vården inte tar emot, vad gör jag då? Om du har symtom tar de väl emot dig, men om det är så att du bara tänker att det är kanske jag som inbillar mig, men jag vill testa mig först, varför kan inte människor få ha den beslutsrätten själv, säger Eva Fernvall.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.