Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Thailyktor orsakar ufo-rapporter

Foto: Indranil Mukherjee/AFP

Den thailändska rislyktan ligger bakom många rapporter om ufon. Lyktan är populär vid nyår, men en del förväxlar dess sken med besök från yttre rymden. Nu gör UFO-Sveriges rapportcentral sig redo för att möta en av årets mer hektiska perioder.

– Många av rapporterna runt nyår de senaste åren handlar om thailyktorna. Folk tar dem för ufon, men jag känner ju igen dem direkt. En del blir lättade när jag talar om vad de egentligen har sett, säger Tobias Lindgren, som ansvarar för föreningen UFO-Sveriges rapportcentral.

Det handlar om allt ifrån mystiska ljussken till objekt som rör sig märkligt över himlen. Intresset för ufon lever och varje år tar föreningen UFO-Sverige emot 300–400 rapporter från allmänheten.

Rapportcentralen är direktkopplad till Tobias Lindgren, som gör en första sållning av observationerna. Han avgör vad som behöver utredas närmare. Runt nyår ökar samtalen, många gånger beroende på missförstånd kring Khom Loy, thailyktan.

– Varje år utreder jag runt 50–60 stycken lyktor. Det är oftast i samband med fyrverkeritider och nyår. Även det här året kommer jag få mycket att göra, säger Lindgren.

UFO-Sveriges ambition är att hitta naturliga förklaringar. Majoriteten av observationerna handlar om misstolkade naturfenomen och synvillor orsakade av ljus, flygplan eller kameror. Trots det så kvarstår varje år några fall som är svåra att förklara.

– Vi hittar guldkorn, jag har en handfull från 2013 som vi inte kunnat hitta någon förklaring till. Där är märklighetsgraden hög, det kan handla om konstiga klot som flyger och stannar för att sedan tvärvända, berättar Tobias Lindgren som samtidigt poängterar att han är skeptisk till utomjordiska besök.

Föreningen arbetar på egen hand, för det finns inte någon myndighet som tar officiellt ansvar för ufo-utredningar. Historiskt har det varit försvarsmaktens uppgift. 1965 tog Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) över. Där har två nya inofficiella ufo-handläggare precis utsetts.

– Vi fungerar som kontaktpersoner, men vi har inga resurser att utreda något utan hänvisar vidare till UFO-Sverige, säger astronomen Daniel Faria på FOI.

TT: Är du beredd på att ta emot rapporter om ufon nu vid årsskiftet?

– Jag jobbar under nyår, men förväntar mig ingen ökad aktivitet.

Fakta: Oförklarade ufo-observationer 2013

Grisslehamn, 3 mars: Tre personer observerar ett vitt ljudlöst klot som rör sig i hög hastighet från söder till norr.

Växjö, 31 mars: Svart triangulär farkost med tre starka vita lampor flyger på cirka 100 meters höjd. Radar visar inget som kan förklara händelsen.

Lund, 3 maj: Cylinderformat föremål omgiven av rött skimmer, passerar från söder mot väster. Storleken uppskattas till 1,5 meter.

Höör, 20 juli: Tallriksformad farkost utan vingar rör sig från söder mot norr. Den färdas långsamt innan den plötsligt stannar och står still på himlen. Börjar sedan röra sig i sidled.

Hammarstrand, 27 juli: Ett föremål med klassisk tefatsform svävar i en skogsglänta nära vägen. Ett märkligt ljus sprids kring platsen.

Stockholm, 14 september: Cigarrformad farkost syns högt upp i luften. Den är vit med ett blått streck längst bak och såg ut att ha små fenor längst bak. Flög mot Stockholms centrum.

Källa: UFO-Sverige (TT)

Fakta: En undersökande organisation

Riksorganisationen UFO-Sverige bildades 1970 och är i dag landets enda vetenskapsinriktade ufo-organisation.

Organisationen har lokalgrupper och flera fältundersökare ute i landet.

Organisationen driver världens största arkiv i ämnet i Norrköping. Där finns över 20.000 böcker, tiotusentals tidskrifter från hela världen och omkring 18.500 rapporter om ufofenomen samt bilder, band och filmer.

UFO-Sverige står helt öppet för olika lösningar och förklaringar till ufo-fenomen. Utomjordiska farkoster är bara en av många teorier som undersöks.
Källa: UFO-Sverige (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.