Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Thairestaurang hotad när SD portades

Foto: Alamy

En thairestaurang i Osby kommun i Skåne nekade Sverigedemokraterna från att boka bord. Nu har restaurangen fått hotbrev i brevlådan och näthat i sociala medier. Något som SD tar avstånd från.

– Personen skriver att han företräder några svenska familjer som önskar att ”det går åt pipan” för oss. Man vet ju inte vad som menas med det. Och om vi inte ber om ursäkt offentligt så hotar de med att Diskrimineringsombudsmannen ska ge oss ett stort skadeståndsbelopp, säger en restauranganställd som vill vara anonym, till DN.

För ungefär två veckor sedan gick Carl Bejvel, från Osbys Sverigedemokrater, in på restaurangen Noi's Thai för att beställa bord för ett 40-tal partimedlemmar. Hans tanke var att ha en sommarfest för partiet, men den planen gick i stöpet.

– Deras ideologi är helt främmande för oss, därför vill vi inte ha dem här som organisation. Deras agenda är ju att stoppa så många invandrare till Sverige som möjligt. Då är det inte seriöst av partiet att fråga om de får ha sin fest på en thairestaurang. Som enskilda medlemmar är de däremot välkomna, motiverade en restauranganställd beslutet för till Norra Skåne.

Jörgen Grubb, distriktsordförande för Sverigedemokraterna Syd säger att medlemmarna i Osby blev väldigt upprörda efter beskedet och känner sig diskriminerade.

– Många tycker att det är förjävligt, vi är ju det andra största partiet i Osby kommun och så får vi inte boka bord där när vi vill ha en fest. Den har ju inget med politik att göra, säger Jörgen Grubb till DN.

När lokala medier skrev om restaurangens besked till Sverigedemokraterna trillade hatiska kommentarer in på sociala medier. Och för några dagar sedan kom det handskrivna hotbrevet i brevlådan.

– Det är ju fruktansvärt om någon har skickat ett hot och det är givetvis inget vi står bakom. Men vad jag har förstått i artiklar så har det mer varit ett otrevligt brev, men jag har ju inte läst det så jag vet inte, säger Jörgen Grubb.

Han säger att Sverigedemokraterna i Osby nu funderar på att anmäla restaurangen till Diskrimineringsombudsmannen, eftersom de upplever att de som grupp nekades.

– Det är ju inte ok att göra så, säger han.

Restaurangen tycker inte att det är seriöst av er att vilja vara hos dem eftersom de har anställda från Thailand, och att ni vill stoppa invandringen?

– Men då har man ju missuppfattat allting om vad vi står för. Uppåt 25 procent av våra medllemmar är invandrare och vi har medlemmar som är födda i Thailand, säger Jörgen Grubb.

På Noi's Thais Facebooksida har mycket av ilskan, mot att de nekade partiet att boka bord, formulerats på olika sätt. En del skriver sakligt, andra uttrycker sig hatiskt, enligt den anställde som DN pratat med.

– Vi har raderat kommentarerna och blockat de som skrivit, men det var många ful ord och könsord och folk blev kallade idioter av personer som sympatiserar med SD. De har också skrivit att vår personal är otrevlig och gett vår mat dåligt betyg, trots att jag vet att de aldrig ätit här.

Men Noi's Thai har också fått stöd och glada tillrop i sociala medier från människor som tycker att det var rätt att neka partiet att boka bord.

”Otroligt starkt gjort! Fortsätt kämpa för ett rasistfritt Sverige”, skriver bland annat en person på deras Facebooksida.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.