Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 12:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/thoraxkirurgin-pa-sahlgrenska-flyttar-blir-det-fran-helvete-till-helvete/

Sverige

Thoraxkirurgin på Sahlgrenska flyttar: ”Blir det från helvete, till helvete?”

På avdelning 3 har flera anställda drabbats av andnöd, därför måste verksamheten flytta. Foto: Jonas Lindstedt

Astma, huvudvärk och andnöd. I tio års tid har operationssalarna på thoraxkirurgin på Sahlgrenska skapat återkommande ohälsa bland de anställda.

Nu kommer räddningsplanen: Att flytta runt hörnet. 

Beslutet väcker oro bland de anställda.

Den ohälsodrabbade avdelningen heter operation 3 och ligger på tredje våningen i ett av de centrala husen på Sahlgrenskatomten. I september förbjöds verksamheten av Arbetsmiljöverket och nu har styrgruppen som arbetar med evakueringen tagit beslut om vart avdelningen ska flytta för att rädda personalen.

Det blir till avdelning 2 – i samma hus och på samma våningsplan. Mellan en av salarna på thorax – hjärt- och lungkirurgi – och de tänkta nya lokalerna skiljer det bara en glasdörr. 

– Ja, vår huvudsakliga plan just nu är att så att säga evakuera i sidled, säger Göran Matejka, biträdande sjukhusdirektör.

Göran Matejka, biträdande sjukhusdirektör, ansvarar för evakueringen av thorax. Foto: Jonas Lindstedt

Beskedet möts av oro från personalen. En sköterska drabbades under ett arbetspass av andnöd så allvarlig att hon beskrev det som ”en känsla av att bli strypt” när DN nyligen intervjuade offren.

Sköterskan känner sig inte trygg.

– För tre år sedan var vi placerade på 2:an under några sommarveckor och då hade jag personligen inga problem, men sedan dess har jag drabbats akut flera gånger, och det är bara en glasdörr som skiljer våra avdelningar åt. Kommer vi flytta från helvete, till helvete?

Läs mer: Sköterskan vittnar om en känsla att bli strypt 

För en dryg vecka sedan fick sköterskan ett nytt anfall i korridoren på thoraxkirurgin. Hon säger att hon började hosta och inte kunde sluta. ”Det var som att andas in kalk. Som damm.” Hon fördes till intensiven för att inhalera luftrörsvidgande medel.  

Den här kvinnan är en av de mest utsatta, men det är många anställda på thorax som har haft problem. Under det senaste året har var tredje rapporterat någon form av besvär i luftvägarna eller huvudvärk kopplat till arbetsplatsen och oron kring flytten är utbredd.

De fackliga representanterna har framfört detta till ledningen.

– Det finns en stark oro, just för avdelning 2. Många som omplacerats känner av besvär även där. Det har vi framfört till styrgruppen, säger Vårdförbundets Malin Lund.

Sjukhusledningen säger att de lutar sig mot mätningar som gjorts av företagshälsovården, som visar att ohälsotalen på operation 2 är normala.

– Jag beklagar att våra anställda känner oro och till viss del kan jag förstå det, men all information vi har i dag talar för att detta kommer att fungera bra, säger Göran Matejka. 

Thoraxkirurgin operationsavdelning 3 är en av Sahlgrenskas mest prestigefyllda verksamheter: 1.800 operationer görs varje år av hjärtan och lungor, bland annat cirka 80 transplantationer. Det kräver extrem hygien och stora lokaler och det finns inte så många platser att välja på för flytten.

– Det krävs stora utrymmen för hjärt- och lungmaskiner, och vi kommer tvingas bygga om och rusta upp operation 2 innan thorax kan flytta in, säger Göran Matejka. 

Men finns det andra lokaler att välja på?

– Ja, det gör det.

Varför tar man inte dem för säkerhets skull?

– Därför att vi gjort en sammanvägd bedömning av arbetsmiljö och patientperspektiv och då är detta det bästa alternativet utifrån den information som finns i nuläget.

Innanför balkongen ligger den ohälsodrabbade avdelning 3. Längre bort till vänster på bilden - i samma hus och på samma våningsplan - ligger avdelning 2. Foto: Jonas Lindstedt

Men sjukhusets egna experter på institutionen för arbets- och miljömedicin är mer fundersamma. Problemen på thoraxkirurgin har pågått till och från i tio års tid och många åtgärder har vidtagits för att försöka lösa ohälsan, ändå har roten till bekymren inte gått att identifiera. 

– Om man inte har kunnat hitta faktor x eller y under många års letande på avdelning 3, hur ska man då kunna veta säkert att den inte finns runt hörnet, frågar sig överläkaren Jonas Brisman. 

Han föreslår att ledningen ser till att finkamma de nya lokalerna ”med förstoringsglas” innan flytten blir av på riktigt. biträdande sjukhusdirektör Göran Matejka vill inte kommentera det specifika uttalandet, men säger att exakt vilka åtgärder som vidtas blir en fråga för fastighetsbolaget Västfastigheter i samband med ombyggnationen. 

– Vi har ett riksuppdrag att utföra transplantationerna på Sahlgrenska, så alla vill ju att detta ska fungera. Massor av experter är inkopplade och jag får förlita mig på dem. Den samlade bedömningen är att vi inte har ohälsoproblem på operation 2, säger Göran Matejka.

En av de sköterskor som är förbjuden av företagshälsovården att arbeta vidare på nuvarande thorax litar inte alls på evakueringsplanen och ledningens upprepade försäkringar om att allt ska gå bra. 

– Det känns som ett kortsiktigt och riskfyllt spel med skattemedel och personalens hälsa som insats. Västra Götalandregionens Casino Cosmopol. 

Läs mer: Konsulten tror sig kunna hitta lösningen