Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tidig vaccination kan ge bättre skydd mot livmoderhalscancer

Foto: TT

Genom att vaccinera flickor så tidigt som möjligt kan förstadier till livmoderhalscancer undvikas, enligt ny forskning från Karolinska institutet.

– Hittar man cellerna i tid är de lättare att behandla än själva livmoderhalscancern, säger Lisen Arnheim Dahlström, docent vid Karolinska institutet.

Forskare vid Karolinska institutet har via en studie undersökt effekten av en vaccination mot HPV-virus (humant papillomvirus), som syftar till att motverka förstadier till livmoderhalscancer. I studien följde man över 1,4 miljoner flickor och kvinnor mellan 13–29 år i upp till åtta år. Av dem hade drygt 236 000 vaccinerats.

– Vi har undersökt allvarliga cellförändringar hos tjejer och kvinnor under åren 2006–2013, och jämfört de som vaccinerats mot de som inte gjort det, säger Lisen Arnheim Dahlström, docent vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet.

Studien visar att skyddet för tjejer blir som störst om vaccinet tas före 17 års ålder. Sedan tidigare vet man också att vaccinationen bör ske innan den sexuella debuten, för bäst effekt. Flickorna som vaccinerades innan 17 års ålder visade sig ha 70 procents effektivitet mot höggradiga cellförändringar. Efter 20 års ålder sjönk effektiviteten av vaccinet till under 50 procent.

– Höggradiga cellförändringar innebär att cellerna har börjat utveckla cancer men de är ännu inte renodlade cancerceller. Hittar man dem i tid är det lättare att behandla med god effekt än själva livmoderhalscancern, förklarar Lisen Arnheim Dahlström.

Tidigare har man gjort större studier i bland annat Australien och Danmark. Mindre studier har gjorts i Sverige, men ingen lika omfattande.

– Genom att bjuda in kvinnor över 23 år som tidigare tagit vaccinet kan man konstatera att ju tidigare man tar vaccinet desto högre resistens får man mot förstadier till livmoderhalscancer, säger Lisen Arnheim Dahlström.

Varje år drabbas runt 450 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer. Runt 70 procent av fallen orsakas av HPV–viruset typ 16 och 18, som vaccinerna skyddar emot. Viruset sprids framför allt via sexuell kontakt. Viruset är vanligt och ofarliga former drabbar de flesta människor någon gång i livet. Minst tolv typer av viruset ses som allvarliga och kan i förlängningen leda till livmoderhalscancer.

Forskarna kan ännu inte säga säkert om vaccinationen hjälper mot att senare i livet utveckla livmoderhalscancer.

– Vi måste vänta några år tills de flickor som vaccinerats nu är tillräckligt gamla för att utveckla livmoderhalscancer. Det blir jätteviktigt att följa upp, säger Lisen Arnheim Dahlström.

Vaccinets säkerhet har även bekräftats i tidigare studier.

  Fakta. HPV
  • Sedan 2010 ingår vaccin mot humant papillomvirus, HPV, i  det nationella vaccinationsprogrammet och erbjuds flickor i årskurs fem och sex.
  • HPV är ett virus som överförs genom sexuella kontakter. Det kan leda till kondylom och till cellförändringar i livmoderhalsen som kan utvecklas till cancer.
Fördjupning. HPV
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.