Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 07:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tidigare-ambassadorer-om-friande-domen-en-stor-lattnad/

Sverige

Tidigare ambassadörer om friande domen: ”En stor lättnad”

Bild 1 av 2 Utrikesdepartementet.
Foto: Eva-Karin Gyllenberg
Bild 2 av 2

Att den förra Kinaambassadören Anna Lindstedt frias av tingsrätten var förväntat, men innebar ändå en lättnad. Det menar flera tidigare ambassadörer.

– Jag tror att en fällande dom hade varit väldigt skadlig för Sveriges möjlighet att agera utomlands genom sina ambassadörer, säger Karin Ehnbom-Palmqvist, före detta ambassadör i Australien.

Den förra Kinaambassadören Anna Lindstedt har inte ”förhandlat i en diplomatisk angelägenhet med någon som företrädde kinesiska statens intressen”, menar tingsrätten som under fredagen friade henne från brott mot rikets säkerhet.

Karin Ehnbom-Palmqvist, före detta ambassadör i Australien, säger att tingsrättens beslut är en lättnad.

– Jag är jätteglad. Både för Annas egen del och hela vår ambassadörsrolls- och uppdrags del. Jag hade tyckt att allt annat hade varit helt inkorrekt. Jag tycker att rådmannens genomgång av domen var bra. Den visar att hon inte har missbrukat sin roll som ambassadör. Hon har försökt lösa ett konsulärt fall på bästa möjliga sätt, säger hon. 

Karin Ehnbom-Palmqvist, före detta ambassadör i Australien.
Karin Ehnbom-Palmqvist, före detta ambassadör i Australien. Foto: Sviv

– Jag tror att en fällande dom hade varit väldigt skadlig för Sveriges möjligheter att agera utomlands genom sina ambassadörer. Det hade lett till större ängslan och försiktighet. Man hade inte tagit chanser att tala med personer från olika grupper – man hade försökt att ha en större trygghet och instruktioner i ryggen. I så fall hade många fall förblivit olösta skulle jag tro. 

Tidigare i år skrev hon tillsammans med ytterligare 20 före detta ambassadörer en debattartikel i DN där de menade att UD:s agerande i åtalet strider mot diplomatisk sedvänja och praxis.

Läs mer: Detta har hänt i fallet kring Anna Lindstedt

Ingmar Karlsson, tidigare ambassadör i Tjeckien och Slovakien, delar Karin Ehnbom-Palmqvist uppfattning om den friande domen. 

– Det är en stor lättnad. Inte bara för henne personligen, utan även för de tjänstemän på UD som jobbar med den här typen av ärenden. De behöver inte vara rädda. När det gäller sådana här konsulära ärenden med svenskar i nöd måste man ofta agera snabbt. Som ambassadör har man befogenheten att inte vänta på instruktioner.

– Jag hade ett liknande fall när jag tjänstgjorde i Syrien där en kurdisk flykting från Turkiet, med släkt i Sverige, hade hamnat hos syrisk säkerhetspolis. Jag fick loss honom med kontakter som UD nog inte hade godkänt om jag hade frågat och väntat på instruktioner. Det handlade om timmar för att rädda liv.

Rolf Ekéus, tidigare ambassadör i USA.
Rolf Ekéus, tidigare ambassadör i USA. Foto: Thomas Lerner

Även Rolf Ekéus, tidigare ambassadör i USA, påpekar att man som ambassadör har befogenhet att, efter bästa förmåga, agera för svenska medborgares intressen.

– Jag har haft flera fall där svenskar varit illa ute. Det är klart att jag då har agerat för att ge vårt stöd. Jag tycker att ambassadören här har tagit ett stort ansvar för att rädda och hjälpa den här mannen. Det tycker jag har varit ganska hjältemodigt, om än kanske inte perfekt i alla detaljer. Jag tycker att domstolen tänkte helt rätt och lugnt. 

Att det blev en rättsprocess av det hela beskriver han som olyckligt. 

– Egentligen är det svårt att klandra någon. En person kände sig hotad, kanske till och med av kinesiska regeringen eller myndigheter. Men det är inte UD som ska sköta sådana saker, så de lämnade över det till polisen. Sen är frågan hur åklagaren utvecklade den information och fick det till att det handlade om främmande makt. Så vitt jag vet var de där samtalen med någon slags affärsmän snarare än främmande makt.

– Det är svårt att kritisera polisen, åklagaren eller UD för hela den här sörjan som vi hamnade i. Men kvar står att ambassadören inte ska klandras eller dömas. 

Läs mer: 

Tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt frias av tingsrätten 

DN ledare: ”Efter domen har UD ännu mer att förklara”

DN Debatt. ”Fel av UD föra ärendet med förra Kina-ambassadören till Säpo” 

Ämnen i artikeln

Gui Minhai
Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt