Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tidigare borgarråd rasar mot rosa slott

Nu tar två före detta borgarråd strid för en annan färg på Slottet. Det ska vara gult! hävdar Madeleine Sjöstedt (FP) och Mikael Söderlund (M).

Fastighetsverkets beslut att måla Stockholms slott i vad de kallar varmrosa, vi andra säger beige-brunt, kan bli ett historiskt misstag, hävdar tidigare fastighets- och kulturborgarrådet Sjöstedt.

– Fastighetsverkets beslut saknar folklig förankring. Med tanke på hyresgästen (kung Carl Gustaf, red:s anm) riskerar det att framstå som odemokratiskt, säger hon.

Beslutet är en gåta, menar förra stadsbyggnadsborgarrådet Söderlund.

”Slottet ska inte glänsa. Det ska inte få lysa i samma gula vackra dräkt som de samtida byggnaderna Tessinska palatset eller Arvfurstens palats. Varför Statens fastighetsverk till varje pris vill hindra detta palats från att ta sin rättmätiga plats i stadens mest centrala rum är för mig en gåta”, skriver han.

Slottet var från det färdigställdes på 1750-talet fram till sekelskiftet 1900 gult och det var – enligt Mikael Söderlund – ingen slump.

”Stockholm kallades av besökarna på 1700-talet för den gula staden. Det fanns program för hur stadens byggnader skulle färgsättas och gult var den dominerande färgen. Vill man njuta av ett annat gult unikt kungligt slott kan man fara ut till Drottningholm och besöka det nyputsade gula palatset.”

Slottsarkitekten Andreas Heymowski menar att Slottet ska harmonisera med omgivningen. Mikael Söderlund har en lösning på detta:

”Tycker man fortfarande att operans bruna färg är ett problem kan man ju passa på att putsa om även denna byggnad i en ljus vacker kulör inför den kommande ombyggnaden”, skriver han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.