Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 17:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tidigare-friad-haktas-igen-for-12-ar-gammalt-mord/

Sverige

Tidigare friad begärs häktad igen för 12 år gammalt mord

Avspärrningar vid gården i Kastberga där en jordbrukare hittades död 2008.
Avspärrningar vid gården i Kastberga där en jordbrukare hittades död 2008. Foto: Stig-Åke Hönsson/TT

Högsta domstolen har i ett mycket ovanligt beslut gett åklagaren rätt att agera mot en man i 30-årsåldern som tidigare friats för det uppmärksammade mordet i Kastberga, utanför Eslöv, 2008. Åklagaren har begärt att mannen ska häktas igen eftersom det finns nya bevis mot honom. 

Högsta domstolen säger ja till resning när det gäller det brutala mordet på en lantbrukare för tolv år sedan, skriver SVT

I det här fallet är det en tidigare friad misstänkt som begärs häktad igen av åklagare.

Det är mycket ovanligt att en tidigare friad person åter åtalas. 

Högsta domstolen skriver i beslutet, som lagts ut på domstolens hemsida, att den nya bevisningen kommit fram genom att den person som dömdes för mordet, och som avtjänat sitt straff, lämnat nya uppgifter om vilka som var inblandade i dådet.

Det var i maj 2008 som en äldre jordbrukare påträffades död i sin bostad, sedan han misshandlats svårt och bakbundits till händer och fötter. 

”Av utredningen framgick att offret hade varit utsatt för ett stöldförsök i sin ensligt belägna bostad och att flera gärningsmän hade varit inblandade”, skriver HD. 

I oktober 2010 dömde hovrätten en person för mord, medan den nu aktuella mannen frikändes i brist på bevis. 

Åtal väcktes aldrig mot två andra misstänkta personer.

”Ny bevisning har nu framkommit genom att den dömde gärningsmannen, efter att ha avtjänat sitt straff, ändrat sina tidigare uppgifter och, förutom att ha gått med på att han själv var delaktig i brottet och befann sig på brottsplatsen, pekat ut den tidigare frikände personen som medskyldig och de andra två tidigare misstänkta som inblandade. Dessa två har också lämnat nya uppgifter om att de själva och den tidigare frikände personen var delaktiga i brottet. De är numera själva häktade som misstänkta för delaktighet. Också annan ny bevisning i form av vittnen och en telefonanalys har åberopats i resningsärendet.” skriver HD i ett uttalande på sin hemsida .

Nu väntar en ny rättegång för den tidigare friade mannen. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt