Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 09:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tidigare-kinaambassadoren-delgiven-misstanke-om-brott/

Sverige

Tidigare Kinaambassadören delgiven misstanke om brott

Sveriges tidigare Kina-ambassadör Anna Lindstedt. Foto: Leif R Jansson/TT

Sveriges tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt har delgivits misstanke om brott, rapporterar Sveriges Radio. Misstankarna gäller ett hemligt möte om den fängslade förläggaren Gui Minhai. 

Rätta artikel

Åklagare Hans Ihrman leder förundersökningen mot Anna Lindstedt och har för Sveriges radio bekräftat uppgifterna om brottsmisstanke. 

Det var i januari i år som Lindstedt träffade en kinesisk affärsman och Gui Minhais dotter Angela Gui på Sheraton hotell i Stockholm. Det hemliga mötet hade arrangerats av den dåvarande ambassadören och hölls i syfte att få den fängslade förläggaren frisläppt. 

I februari i år bekräftade Säpo att de inlett en förundersökning mot Anna Lindstedt. Hans Ihrman säger till Sveriges Radio att de nu aktuella brottsmisstankarna gäller egenmäktighet i förhandling med främmande makt, som ingår i brottsbalkens kapitel om brott mot rikets säkerhet.

Läs mer: Det hemliga mötet som blev en Säpo-utredning

DN har tidigare kunnat berätta att Utrikesdepartementet redan i mitten av 2018 reagerat på hur den dåvarande ambassadören hanterade det politiskt känsliga ärendet kring fängslandet av Gui Minhai. 

Anna Lindstedt ska enligt uppgifter till DN blivit ombedd att lämna Peking men motsatt sig detta tills hon i mitten av januari i år, veckan innan det uppmärksammade mötet hölls, fick ett nytt uppdrag som Agenda 2030-ambassadör.