Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tidigare-kommunalrad-domd-till-fangelse-for-valdtakt/

Svensk politik

Tidigare kommunalråd döms till fängelse för våldtäkt

Det förra kommunalrådet i Motala Kåre Friberg (M) dömdes på onsdagen till två år och sex månader i fängelse av Linköpings tingsrätt för våldtäkt och kvinnofridskränkning. Friberg och hans advokat kommer att överklaga domen.

Kåre Friberg döms för grov kvinnofridskränkning och ett fall av våldtäkt mot en närstående kvinna. Han döms även till att betala 160.000 kronor i skadestånd till kvinnan.

”Tingsrätten finner ... styrkt att Kåre Friberg genom våld på sätt som anges i gärningsbeskrivningen tvingat (målsäganden) till samlag. Med hänsyn till (målsägandens) reaktioner under och efter händelsen, är det uppenbart att Kåre Friberg förstått att allt skedde mot hennes vilja och att han därför uppsåtligen begått gärningen. Denna ska rubriceras som våldtäkt”, skriver tingsrätten i sin dom.

Friberg stod åtalad för sammanlagt tre fall av våldtäkt och ett fall av grov kvinnofridskränkning, och åklagaren hade yrkat på fem års fängelse.

– Jag konstaterar att tingsrätten har ogillat åtalet när det gäller två av våldtäkterna och även delar av punkten om grov kvinnofridskränkning. Jag argumenterade i min slutplädering för att åtalet skulle gillas i sin helhet, säger kammaråklagare Emma Högström ett par timmar efter det att domen fallit.

Hon menar att det ännu är ännu för tidigt att bedöma om åklagarsidan ska överklaga eller inte.

Försvaret anser däremot att åtalet är bräckligt och att Kåre Friberg borde frias helt.

– Det här är ett bakslag för försvaret, så klart, säger Fribergs försvarsadvokat Hanna Lindblom.

– Väldigt mycket av åklagarens bevisning bygger på andrahands- och tredjehandsuppgifter, och det ska inte räcka till en fällande dom.

Att åklagaren hade yrkat på ett dubbelt så långt fängelsestraff innebär inte att Lindblom ser domen som något positivt.

– Jag har svårt att se det som en framgång, eftersom min klient har förnekat samtliga gärningar han åtalats för och vi vill se ett frikännande.

Försvaret har redan bestämt sig för att överklaga domen.

– Det finns ingen anledning att vänta med det. Det kommer vi att göra med en gång, säger Hanna Lindblom.

När den åtalade sitter häktad tar det vid ett överklagande normalt åtta veckor från tingsrättens dom tills dess att man börjar förhandlingarna i hovrätten.

Friberg greps och häktades i november i fjol. Polisanmälan hade gjorts i början av månaden i samband med att kvinnan lades in på sjukhus.

De brott han anklagas för – och i delar nu även dömts för – har begåtts under åren 2016 till 2019. Bevismaterialet utgörs i första hand av chattkonversationer mellan Friberg och målsäganden samt en rad vittnesmål.

Redan när Friberg åtalades förklarade Moderaterna i Motala att han förbrukat sitt förtroende hos partiet. Han är tillfälligt ersatt, men formellt sitter han kvar på sin post som kommunalråd. Han vägar nämligen att avgå självmant innan rättsprocessen är över, och kommunfullmäktige kan avsätta honom först när en dom som ger minst två års fängelse har vunnit laga kraft.