Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tidigare minister ska leda ny grupp för bättre integration

Moderaterna har misslyckats med sin integrationspolitik. Därför tillsätter partiet nu en arbetsgrupp för att förnya politiken.

– Det är väldigt tydligt att vi fick underkänt i några av de frågor vi gick till val på, bland annat integrationsfrågan, säger Elisabeth Svantesson som ska leda gruppen.

Integrationen är en av de frågor som just nu engagerar riksdagspartierna allra mest. Den främsta orsaken är de rekordstora flyktingströmmar som uppstått på grund av konflikterna i Syrien och Irak.

För Moderaternas del handlar det också om att partiets väljare till en del underkänt den borgerliga integrationspolitiken. M tappade stort till Sverigedemokraterna i riksdagsvalet och internt i partiet finns en bred uppslutning bakom tydligare besked i integrationsfrågan.

Nu tillsätter Moderaterna en arbetsgrupp som ska komma fram till konkreta förslag inför höstens partistämma. Gruppen ska ledas av förre arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson och direktiven pekar ut några huvudpunkter att jobba vidare med:

Jobben

Utbildning

Kommunernas mottagande

– Det är viktigt att vi gör ett omtag och ser till att utveckla vår politik på det här området och faktiskt har ett svar på hur integrationen ska fungera. Här har vi gjort för lite och vi behöver göra mer, säger hon.

Elisabeth Svantesson har i dag inga konkreta förslag att presentera men framhåller att det krävs ändringar i jobbpolitiken för att få fler i arbete.

– Det är sant att många fler utrikes födda har kommit i arbete de senaste åren. Men det är också sant att många utrikes födda fortfarande lever i ett utanförskap och ett bidragsberoende. Det måste vi bryta, säger hon.

Hon vill inte precisera om det innebär några förändringar av arbetsrätten.

– Vi kommer att föra diskussioner kring hur det ska bli lättare att få första jobbet inte hur det ska bli lättare att bli av med sitt jobb. Samtidigt måste vi titta på helheten. Hur rustar man människor för att de ska komma i jobb, hur kan jobb växa fram i fler branscher. En del är väldigt välutbildade när de kommer hit, men vi misslyckas med validering. Vi har ännu inte lyckats knäcka den där koden.

Diskussionerna ska också handla om hur fler kommuner ska ta ett ansvar för flyktingmottagningen. Där är partiet kluvet.

– Jag tycker att vi behöver ha en bättre fördelning. Jag har tidigare tyckt att morot är bättre än piska, men nu får vi se var vårt parti landar.

Flera välmående M-styrda kommuner hör till dem som tar emot minst antal flyktingar.

– Det finns kommuner som tar emot väldigt få och jag tycker att det är sorgligt att inte fler är med och tar ett ansvar. Likaväl som jag tycker att många länder i Europa måste ta ett ansvar. Där måste vi sätta tryck.

Samtidigt understryker hon att det inte är aktuellt att begränsa antalet flyktingar som får komma in i landet.

– Att söka asyl är en mänsklig rättighet. Vi kan ge människor skydd. Men vi ska göra det på ett bättre sätt. Vi ska stå upp för den mänskliga rättigheten, vi klarar det, säger Elisabeth Svantesson.

Nyligen föreslog Kristdemokraterna att det bör göras förändringar av hur permanenta uppehållstillstånd delas ut. KD vill att uppehållstillstånden ska vara tillfälliga de första tre åren.

Elisabeth Svantesson är tveksam till förslaget.

– Då leder det till att man får vänta med att komma igång med integrationsprocessen. Det kan bli en ganska lång väntan som är onödig i stället för att komma i gång tidigare. Det är min grundinställning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.