Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tidigare statsministern: Äventyrar landets stabilitet

02:14. Efter Transportstyrelsens it-skandal riktar nu Alliansen en misstroendeförklaring mot Anna Johansson (S), Anders Ygeman (S) och Peter Hultqvist (S).

Ingvar Carlsson, före detta socialdemokratisk statsminister, menar att alliansen äventyrar Sveriges stabilitet genom sin misstroendeförklaring mot tre ministrar.

– Då ska man ha väldigt bra på fötterna och ha en väldigt stor fråga och den bör vara ordentligt utredd. Det är inte ansvarsfullt att agera på det sättet som oppositionen gör, säger han till DN.

Som vice statsminister var Ingvar Carlsson (S) den person som fick ta över det politiska ledarskapet i ett läge när Sverige upplevde sin kanske mest omskakande period någonsin genom mordet på statsminister Olof Palme den 28 februari 1986. Ingvar Carlsson ledde sedan Socialdemokraterna och var statsminister i Sverige fram till 1991, och sedan även under åren 1994 till 1996.

Läs mer: Statsvetare: Löfven kan vinna på att avgå

I en intervju med Dagens Nyheter berättar han att alliansens utspel om att rikta en misstroendeförklaring mot tre socialdemokratiska ministrar kommer att leda till att de politiska motsättningarna blir skarpare och att stabiliteten för Sverige riskerar att rubbas i en tid när just stabiliteten är speciellt viktig.

– Det är klart att när du riktar misstroendevotum mot tre statsråd, då är det väldigt stort. Det är helt unikt i Sverige att man gör på det sättet. Då ska man ha väldigt bra på fötterna och ha en väldigt stor fråga och den bör vara ordentligt utredd. Och den är ju inte det. KU har inte börjat behandla den. Det är en väldigt märklig åtgärd, måste jag säga. Det är inte ansvarsfullt att agera på det sättet som oppositionen gör, säger han.

Det är speciellt med tanke på ett mer oroligt politiskt läge på flera ställen runt om i världen som det är viktigt att Sverige har ett demokratiskt system som är starkt, menar han, och betonar att det är ansvarslöst av alliansen att så tidigt rikta en misstroendeförklaring mot ministrarna.

– I ett läge när det är oroligt i världen, det är oroligt i Europa och Sverige är i behov av en viss stabilitet. Då äventyrar man den.

Vad säger du om sannolikheten att de tre ministrarna avgår?

– Jag vet inte vad Löfven kommer att säga. Det vill inte jag förutsäga. Det är i alla fall ett väldigt högt spel, det kan man ju lugnt säga. 

Ingvar Carlsson menar också att det politiska samarbetet mellan olika partier i riksdagen kommer att bli svårare i och med alliansens utspel på onsdagsmorgonen. Dessutom noterar han att alliansen i och med misstroendeförklaringen lägger sig parallellt med Sverigedemokraternas önskemål. 

– Vi vet inte konsekvenserna av det här och vi har ju ett parlamentariskt svårt läge som gör att man bör ju vara varsam med möjligheterna att samarbeta, men det här skärper ju motsättningarna i svensk politik. Efter bestämda uttalanden om att inte göra sig beroende av Sverigedemokraterna så lägger man sig nu på exakt samma förslag som SD redan har lagt fram. De ansluter sig till Sverigedemokraternas förslag och har därmed en garanti för att man har majoritet. 

Tror du att alliansens utspel därmed gynnar SD?

– Det vet inte jag. Men man förstår ju på Åkessons uttalande att han är mycket nöjd med allianspartiernas uttalande. Han räknar väl med det.

Samtidigt tror han att det finns en möjlighet att medborgarna kommer att betrakta alliansens agerande med ogillande och att man söker politisk stabilitet – och att politisk förändring därmed kan komma mycket snabbt. 

– Det är möjligt att människor kommer att genomskåda det här spelet och agera emot det och tycker att det är ovärdigt. Då kan det hända saker i opinionen. Opinionen är ju inte särskilt stabil i Sverige, det har vi ju kunnat se.

Den tidigare statsministern betonar att det viktigaste för Sverige i tider av instabilitet och kris är att politikerna samarbetar och lägger de vanliga motsättningarna åt sidan, och han tar situationen 1992 under den ekonomiska krisen när Riksbanken tvingades höja marginalräntan till 500 procent som exempel. Då satt Ingvar Carlsson själv i opposition och behövde samarbeta med den då sittande högerregeringen. 

– Då är det ansvar för landet som går före partitaktik. Och det verkar just nu som att det är väldigt mycket partitaktik. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.