Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tidigt födda räddas från vecka 22

Foto: Foto: Paul Hansen
Michelle Olofsson föddes för tidigt och vägde bara drygt ett kilo. Nu lämnar hon snart sjukhuset. En ny stor svensk studie visar att allt fler för tidigt födda barn överlever.

Sex veckor gamla Michelle ligger i mamma Ruths händer på Sachsska barnsjukhuset och är mätt och belåten.

– Hon lärde sig att ta bröstet för bara några dagar sedan. Nu visar hon att hon är hungrig, förut orkade hon inte det, säger pappa Jakob Olofsson.

Ruth drabbades av blödningar under graviditeten och Michelle kom till världen efter ett akut
kejsarsnitt. För tidigt födda barn har ofta svårt att andas. Läkarna hann ge Ruth hormonet kortison före operationen och det hjälpte Michelles lungor att utvecklas.

– Det kändes så skönt när vi hörde Michelle skrika när hon kom ut! Allt har gått så bra för henne, nu väger hon två kilo, säger Jakob.

Behandling med kortison är en förklaring till att allt fler mycket för tidigt födda barn överlever i dag. I en ny stor studie som publiceras i medicintidskriften Jama visar svenska forskare att mer än 70 procent av barnen som föds mellan veckorna 22 och 27 överlever
i minst ett år.

– Det är mycket högre siffror än vad som hittills har rapporterats. Det överträffade mina förväntningar. Vi har blivit bättre på att bedöma vilka som kan överleva och få en bra prognos, säger Karel Maršál, som är professor i obste­trik och gynekologi vid Lunds universitet.

Han har tillsammans med kolleger från flera svenska universitet följt de drygt 1 000 svenska barn som föddes före vecka 27 mellan åren 2004 och 2007. Omkring 700 barn klarade förlossningen. Efter ett år levde cirka 70 procent av de barnen.

Ju senare barnen föddes, desto större var deras chans att överleva. Bara vart tionde barn som föddes i vecka 22 levde efter ett år, medan motsvarande siffra för dem som föddes i vecka 26 var 85 procent.

– Våra resultat kan ge föräldrarna en mer realistisk bild av barnets chanser att överleva. Tidigare har vi troligen underskattat barnets chanser, säger Karel Maršál.

Att fler barn kan räddas beror på att vården av de extremt tidigt födda ges vid de stora regionsjuk­husen.

Läkemedel som kortison och värkstillande medel har också gett barnen bättre chanser. Barnen får också medlet surfaktant, en svensk behandling som gör att lungorna mognar snabbare.

Mer än vartannat barn i studien var friskt efter ett år. De andra led av synfel, hjärnskador och andningsproblem. En tidigare svensk studie visar att en stor majoritet av de för tidigt födda har en bra livskvalitet som vuxna, utan svåra handikapp.

– Men vi kan inte rädda alla. Det är en balans mellan att få så många som möjligt att överleva och att de samtidigt ska få en bra livskvalitet, säger Karel Maršál.
 

Svensk sjukvård världsledande på att rädda för tidigt födda

Länk till studien

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.