Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 16:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tidningsbud-knivhoggs-26-aring-doms-till-vard/

SVERIGE

Tidningsbud knivhöggs – 26-åring döms till vård

Polisens kriminaltekniker på plats i Kristianstad efter händelsen.
Polisens kriminaltekniker på plats i Kristianstad efter händelsen. Foto: Johan Nilsson/TT

Tidningsbudet knivhöggs och tvingades klä av sig naken under de fem timmar som han hölls fången i en lägenhet i centrala Kristianstad.

Nu döms en 26-årig man för bland annat grov misshandel och människorov till rättspsykiatrisk vård.

TT Text

En rättspsykiatrisk undersökning som genomförts i anslutning till rättegången visar att den 26-årige mannen led av en allvarlig psykisk störning vid såväl tidpunkten för dådet som vid undersökningen.

Den 26-årige mannen döms av Kristianstads tingsrätt för bland annat grov misshandel, människorov och grovt hemfridsbrott. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, enligt domen.

Hans försvarare har under rättegången uppgett att den åtalade sagt sig vilja driva ut onda krafter ur offret.

Kidnappningsdramat den 12 augusti i fjol började med att gärningsmannen under knivhot tvingade in tidningsbudet i sin bostad. Utöver den grova misshandeln tvingades tidningsbudet även inta narkotika och dricka alkohol.

När han väl lyckades fly via balkongen blev han jagad av förövaren uppe på flerfamiljshusets tak. Båda var nakna och blodiga när de upptäcktes av vittnen som larmade polis.

Läs mer: Tidningsbud kidnappades och misshandlades – nu inleds rättegången

Ämnen i artikeln

Kristianstad
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt