Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 14:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tidningsutgivarna-en-valkommen-dom/

Sverige

Tidningsutgivarna: ”En välkommen dom”

Jeanette Gustafsdotter, vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU). Foto: Jonas Hellsén/TU

Jeanette Gustafsdotter, vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU), beskriver domen mot grundaren av Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” som välkommen.
– Det är väldigt positivt att man pekar på att man måste ta ett ansvar, samtidigt som man heller ej ställer ett orimligt krav på ansvar.

Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna, välkomnar domen mot den 52-åriga man som startade Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige”, och som döms för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, den så kallade BBS-lagen.

– Jag tycker det är en välkommen och välskriven dom. Jag är mycket positiv. Det är en tingsrättsdom vilket gör att det med all sannolikhet kommer överklagas, men det är första gången vi har en tydlig dom som pekar på BBS-lagen och vad som gäller på sociala medier, säger Jeanette Gustafsdotter.

Hon hoppas att domen, om den vinner laga kraft, kommer göra att personer som till exempel driver Facebookgrupper i en högre grad kommer att ta ansvar för innehållet som sprids i grupperna. Hon hoppas även att detta kommer att leda till vad hon kallar för en mer normal samtalston på sociala medier.

– Det ska inte vara att bara starta upp en Facebookgrupp och sedan låta folk skriva fritt. Jag hoppas man blir mer restriktiv och att man faktiskt börjar bete sig med normalare samtalston. Målet måste vara att vi får tillbaka ett samhälle där man skriver lika mycket som man skulle säga till någon i verkliga livet, säger hon och fortsätter:

– Detta handlar inte om yttrandefrihet utan om yttranden som är direkt olagliga. Jag tror att många tror att detta rört sig om ganska obetydliga kommentarer. Det är det inte, kommentarerna går över alla gränser.

Läs mer: Stå upp för Sverige-grundaren döms