Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tillslag mot misstänkta IS-finansiärer i Sverige

Foto: Medyan Dairieh

Ekobrottsmyndigheten slog på tisdagen till mot fyra personer som anhölls misstänkta för grov ekonomisk brottslighet. Misstanken är att pengar från skattefiffel ska ha gått till Islamiska staten, IS, erfar DN.

Ett stort tillslag genomfördes mot flera olika personer som misstänks för grov ekonomisk brottslighet med koppling till Syrien och Islamiska staten, uppger källor för DN.

Fyra personer, tre män och en kvinna, anhölls tidigt på morgonen på olika adresser, både i södra och norra Stockholm.

Torbjörn Rosén, tf polisiär chef vid Ekobrottsmyndigheten, bekräftar tillslaget, men säger sig ha dålig insyn i ärendet och hänvisar till pressekreteraren Katinka Wall.

Hon vill först inte svara på några frågor och säger att ingen information finns att ge ”i nuläget”, men efter att DN.se publicerat uppgifterna skickade myndigheten ut ett pressmeddelande.

Brottsligheten omfattar enligt pressutskicket verksamhet i sex bolag. I ett dessa bolag finns också misstankar om grovt skattebrott. Tillslaget genomfördes för att ”säkra bevisning i en av myndighetens förundersökningar som rör användande av svart arbetskraft samt penningtvätt”.

– Några ytterligare uppgifter om förundersökningen kan på grund av förundersökningssekretess inte lämnas, säger Katinka Wall.

Förundersökningsledare är kammaråklagare Ingela Ohlén på Ekobrottsmyndigheten.
På tisdagsmorgonen anhölls fyra personer, tre män och en kvinna mellan 31 och 50 år gamla. De är alla bosatta i olika Stockholmsförorter. Två är svenska medborgare och två är medborgare i Uzbekistan.

De misstänks för bland annat grova skattebrott och grova bok­föringsbrott, samt för medhjälp till dessa brott.

– Jag vet varför du ringer, men jag hänvisar till förundersöknings­sekretessen, säger Jan C A Andersson, en av de anhållnas offentliga försvarare till DN.

– Det har påbörjats förhör. Vi har inte avgivit någon inställning i det min huvudman är misstänkt för, säger Ghita Hadding Wiberg, även hon offentlig försvarare för en av de misstänkta.

Enligt källor till DN jobbar åklagaren efter tesen att personerna har skickat vinster från skattebrottslighet till Syrien, sannolikt Islamiska staten.

– Jag är 100 procent säker på att det är åklagarens misstanke. Om de fälls eller ej kan jag inte uttala mig om, säger en källa till DN.

Det enda av de sex företag som nämns i Ekobrottsmyndighetens framställan är ett städbolag i Stockholm, som förra året tvingades betala tillbaka drygt 160 000 kronor till Skatteverket till följd av felaktigt utbetalade rutavdrag.

Företaget överklagade till Förvaltningsrätten, men förlorade. DN har sökt städbolaget, men inte fått något svar.

Säkerhetspolisen är insatt i ärendet.

– Vi känner till det, men det är förundersökningssekretess och frågor hänvisas till Ekobrottsmyndigheten, säger pressekreteraren Fredrik Milder till DN.

Var ni inblandade i tillslaget?

– Jag kan inte gå in mer på själva ärendet.

I en rapport från 2014 sammanställd av 16 myndigheter, som handlade om finansiering av terrorism, konstateras att finansiering av terrorism sannolikt sker i Sverige. Det är däremot ovanligt att den typen av brott går till domstol.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, skedde det bara sju gånger under tioårsperioden 2004 till 2014. I ett enda fall avkunnades en fällande dom.

– Ekobrottsmyndigheten har i samarbete med polisen i dag gjort ett tillslag i Stockholmsområdet. Det råder dock förundersökningssekretess i ärendet och jag har därför inga fler kommentarer, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.