Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tingsrätten: 22-åring skyldig till mord

Rättegången i fallet Tova Moberg avslutas i dag torsdag i Hudiksvalls tingsrätt.
Rättegången i fallet Tova Moberg avslutas i dag torsdag i Hudiksvalls tingsrätt. Other: Foto: Mats Andersson/TT, Polisen

Skyldig till mord – den 22 åring som stått åtalad för mordet på Tova Moberg är överbevisad om att det var han som utförde mordet och röjde undan hennes kropp.

Det kom Hudiksvalls tingsrätt fram till sent på torsdagen, efter att ha överlagt i nära två timmar.

Rätten beslutade även att mannen ska genomgå en så kallad rättspsykiatrisk undersökning för att man ska kunna ta ställning till om mannen lider av en allvarlig psykisk störning eller inte.

Tidigare under dagen yrkade kammaråklagare Christer Sammens på livstidsfängelse för 22-åringen. Advokaten menade att samhällstjänst för misshandel är det enda som kan komma på fråga.

Läs mer: Dagböckerna vittnar om mördade Tova Mobergs rädsla 

Men nu har alltså rätten tagit ställning i skuldfrågan och 22-åringen är överbevisad av den indiciekedja som åklagaren presenterat.

Advokat Bo Karlsson anser att polisutredningen har stora brister och att man inte utrett alla spår. Bland annat fanns det två fimpar som aldrig skickades på tekniskt undersökning på gården. Han menade också att den tunna där 22-åringen enigt åklagaren ska ha eldat upp sina blodstänkta kläder inte ens använts.

Advokatens starkaste invändning var dock att blodspåren efter Tova Moberg endast funnits på en, koncentrerad plats på gården. Enligt honom tyder det på att hon mördades någon annanstans och sedan lades på platsen. Tova Mobergs utsattes för ett mycket brutalt våld mot huvudet  som borde lämnat många fler, utspridda spår efter sig.

– Jag anser att rätten borde ha tittat på vart och ett av de indicier som åklagaren presenteras som bevis. De håller inte för granskning och de flesta uppgifter han presenterat saknar bevisvärde, menade advokaten.

Men rätten gick alltså helt och hållet på åklagarens linje.

Mest troligt kommer det att dröja fem veckor innan den rättspsykiatriska utredningen, RPU:n, är klar. Då kommer rätten återsamlas och dom faller med utgångspunkt från vad RPU:n har kommit fram till.

Läs mer: Ex-pojkvännens långa samtal till polisen används i rätten 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.