Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tingsrätten friar terrormisstänkt i Malmö

Foto: Emil Langvad/TT

Den 30-årige man från Syrien som suttit häktad misstänkt för terrorbrott i höstas i Malmö frias av tingsrätten. Indicierna mot den åtalade, som är IS-sympatisör, håller inte, menar rätten.

En 30-årig syrisk man har varit misstänkt för att den 11 oktober i fjol ha tänt eld på en shiamuslimsk föreningslokal i Malmö genom att kasta brandbomber på den. Terrorsekten Islamiska staten, IS, tog på sig dådet.

Mannen, som är sunnimuslim, åtalades i mars för terrordåd alternativt mordbrand. Enligt åklagaren hade man bland annat funnit material med IS-kopplingar i mannens dator. Åklagarsidan åberopade också vissa inköp och övervakningsbilder.

I sin friande dom skriver tingsrätten att branden inte ska klassas som ett terroristbrott.

”För det krävs gärningar av en helt annan och mycket allvarligare beskaffenhet”, skriver chefsrådman Lennart Strinäs.

I stället ska gärningen rubriceras som mordbrand.

Tingsrätten motiverar sitt beslut om att fria 30-åringen med att man inte funnit teknisk bevisning som binder honom till platsen för brottet och att man inte funnit några vittnen som kan peka ut honom.

Rätten konstaterar att mannen visserligen är IS-sympatisör men menar att de indicier åtalet bygger på räcker inte för fällande dom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.