Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 07:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tingsratten-overtygande-bevisning-for-att-23-aringen-gjort-sig-skyldig-till-mord-pa-wilma-andersson/

Sverige

Tingsrätten: 23-åringen skyldig till mord på Wilma Andersson

Uddevalla Tingsrätt.
Uddevalla Tingsrätt. Foto: Adam Ihse/TT

Uddevalla tingsrätt anser att 23-åringen mördat Wilma Andersson och gjort sig skyldig till brott mot griftefriden.

Han ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. 

– Det är sällan man har sett så stark bevisning i ett mordärende, säger åklagare Jim Westerberg.

I mitten av november förra året försvann 17-åriga Wilma Andersson spårlöst från Uddevalla. Hundratals frivilliga deltog i sökandet. Några dagar senare greps hennes före detta pojkvän, skäligen misstänkt för mord.

Två veckor efter försvinnandet meddelade polisen att de hade hittat en kroppsdel i ex-pojkvännens lägenhet. Därmed stod det klart att Wilma Andersson hade blivit mördad. Trots massiva sökinsatser har inga fler kvarlevor hittats i skogarna och vattendragen utanför Uddevalla. 

I maj åtalades ex-pojkvännen för mord och brott mot griftefriden. Åklagaren yrkar på att mannen ska dömas till livstids fängelse, men 23-åringen nekar till anklagelserna.

Slutpläderingarna i målet hölls på tisdagen och på onsdagseftermiddagen meddelade Uddevalla tingsrätt att det finns övertygande bevisning för att 23-åringen gjort sig skyldig till mord och brott mot griftefriden.

23-åringen ska nu stanna kvar i häkte i avvaktan på den rättspsykiatriska undersökningen, som väntas ta fyra veckor. Enligt tingsrätten finns det risk för att han avviker eller ”på något annat sätt undandrar sig lagföring eller straff.” 

Undersökningen ska ge tingsrätten underlag för att bedöma om 23-åringen har begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Resultatet har även betydelse för påföljden. 

”Undersökningen skall omfatta frågan om NN till följd av störningen har saknat förmåga att inse gärningarnas innebörd eller att anpassa sitt handlande efter en sådan insikt och om det finns medicinska förutsättningar för att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård”, skriver tingsrätten.

När den rättspsykiatriska undersökningen är gjord kommer tingsrätten att hålla fortsatt huvudförhandling i målet och meddela dom.

Åklagare Jim Westerberg säger att tingsrättens beslut var väntat med tanke på vad som har framkommit i målet. Han menar att bevisningen är massiv. 

– Det är sällan man har sett så stark bevisning i ett mordärende. Det är väldigt mycket spår och vittnesiakttagelser och så fyndet av kroppsdelen, säger han.

DN har sökt 23-åringens advokat Beatrice Rämsell för en kommentar.

Läs mer: 

Åklagaren yrkar på livstid för mordet på Wilma Andersson

Åklagaren rök ihop med expertvittne i rättegången om misstänkta mordet på Wilma Andersson 

Mordet på Wilma Andersson i Uddevalla – detta har hänt

Ämnen i artikeln

Uddevalla
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt