Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 14:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tio-fragor-till-liberalernas-helene-odenjung-svaret-pa-utmaningen-ar-inte-hojda-skatter/

Sverige

Tio frågor till Liberalernas Helene Odenjung: ”Svaret på utmaningen är inte höjda skatter”

Liberalernas kommunalråd i Göteborg Helene Odenjung, vice ordförande i kommunstyrelsen, har smygstartat med nyårslöftet.
Liberalernas kommunalråd i Göteborg Helene Odenjung, vice ordförande i kommunstyrelsen, har smygstartat med nyårslöftet. Foto: Tomas Ohlsson

Nyårslöfte? Viktigast att åstadkomma i politiken under kommande år? DN ställer tio frågor till gruppledarna för partierna i fullmäktige i Göteborgs stad. I dag: Liberalernas Helene Odenjung, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Brukar du ställa ut nyårslöften? Vad hoppas du av dig själv för 2020?

– Jag smygstartade faktiskt. Jag är en otålig person. Äter sundare och min plan är få in mer träning och yoga för att orka mer under 2020.

Vad var det politiskt bästa i Göteborg under 2019?

 – Att Göteborg äntligen fick ett nytt styre efter 24 år med Socialdemokraterna. Våra satsningar på skolan i Göteborg med fokus på tidiga insatser, studiero i klassrummen och höga förväntningar är i fokus. För varje elev i Göteborg med godkända slutbetyg i nian så skapas avgörande förutsättningar för att eleven ska lyckas i senare livet. Jag vill även nämna handlingsplanen mot hedersrelaterat våld och förtryck. Den så kallade Amandakommissionen och stödcentrum är också enormt viktiga framgångar som kommer göra skillnad för människor i Göteborg som behöver samhällets hjälp.

Vad var politiskt mindre bra i Göteborg under 2019?

 – Det kärva läget i ekonomin är en uppförsbacke när det kommer till de satsningarna vi velat göra 2020. Vi behöver samarbeta mer i staden för att lösa det. Jag har gott hopp om det.

Vad känner du är det mest angelägna att åstadkomma politiskt i Göteborg 2020?

– Att fortsätta lyfta skolresultaten i Göteborg. Alla barn som växer upp i Göteborg måste ges möjlighet till att bli sitt allra bästa jag, att våga drömma om framtiden och få stöd på vägen. Därför är det fortsatta arbetet med att stärka skolorna i Göteborg det som är mest angeläget även 2020. 

Ser du framför dig att Göteborg behöver höja kommunalskatten om ett år?

– Svenskarna lever längre, är friskare och det föds fler barn. Det är ju väldigt positivt! I Göteborg har vi en tuff tid framför oss när det gäller att finansiera den välfärd göteborgarna förväntar sig. Men svaret på den utmaningen är inte höjda skatter. Vi måste se till att vi får fler jobbar och att vi använder skattemedel mer effektiv än vad vi gjort tidigare. Att vi prövar att arbeta på ett annat sätt.

Är det inte lite synd, ändå, att linbanan inte blir av? Kollektivtrafik som också kunde ha varit en iögonfallande del av bilden av Göteborg...

– Vi gillar idén med linbana! Ett bra sätt att få en förbindelse över älven som inte är i vägen för sjöfarten som dessutom väcktes av göteborgarna. Men det förslag som togs fram gick inte att försvara ekonomiskt. Staden växer och fler vill bli göteborgare, så kollektivtrafiken behöver verkligen byggas ut. Det är Västra Götalandsregionens ansvar, så det vill till att de hittar bra lösningar för göteborgarna. Vi behöver resa mer tillsammans.

Klimatfrågan är i centrum för politiken. Hur gott klimatsamvete har du själv? Någon tanke på förändringar under 2020?

– Klimatfrågan kommer vara den fråga som jag tror kommer forma politiken mest under det kommande decenniet. Inte minst visar den uppmärksamhet Greta Thunberg fått under 2019 att klimatet måste vara högt upp på dagordningen. Att det är en fråga som vi politiker tar tag i och att vi måste lyssna på forskningen. Jag tror att vi var och en kan göra mycket mer. Både lokalt och globalt.

Tänker du se någon av Håkan Hellström-konserterna? Vilken är i så fall din Håkan-favoritlåt?

– Ja, självklart kommer jag att gå på Håkan Hellström. Det kommer att bli fantastiska kvällar i Göteborg i sommar. Favoritlåt är ”Valborg” med ”Och i Azalea kan man inte undgå att bli kär”. 

Du har en alldeles politik-ledig dag och vädret är gott, vilken är din favoritplats i staden att ta dig till då?

– Vår lilla kolonistuga på Stora Varholmen med havet och odlingarna. Ett litet paradis att samla energi på!

Läs fler artiklar från Göteborg här