Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 02:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tio-fragor-till-miljopartiets-karin-pleijel-2020-kommer-jag-att-hyra-bil-i-stallet-for-att-aga/

Sverige

Tio frågor till Miljöpartiets Karin Pleijel: ”2020 kommer jag att hyra bil i stället för att äga”

Miljöpartiets kommunalråd i Göteborg Karin Pleijel. Foto: Catharina Fyrberg

Nyårslöfte? Viktigast att åstadkomma i politiken under kommande år? DN ställer tio frågor till gruppledarna för partierna i fullmäktige i Göteborgs stad. I dag: Miljöpartiets Karin Pleijel, kommunalråd.  

Brukar du ställa ut nyårslöften? Vad hoppas du av dig själv för 2020?

– Ja, alltid! Hitta nya former för att ta små-pauser i vardagen. Lära mig tre nya vego-recept utantill. Besöka många spännande människor som gör något bra för staden.

Vad var det politiskt bästa i Göteborg under 2019?

– Att ha agerat blåslampa i den blocköverskridande arbetsgruppen för ett fossilfritt Göteborg, och få till fem gemensamma yrkanden som gått hela vägen genom kommunfullmäktige.

Vad var politiskt mindre bra i Göteborg under 2019?

– Röran genom att vi har fem olika block och Alliansens nedskärningsbudget som både raserar viktigt förebyggande arbete och miljösatsningar.

Vad känner du är det mest angelägna att åstadkomma politiskt i Göteborg 2020?

– Omställningen till en människovänlig och fossilfri välfärdsstad, som vänder kurvorna så att vi lindrar klimatupphettningen. Gärna med en rejäl cykelsatsning.

Ser du framför dig att Göteborg behöver höja kommunalskatten om ett år?

– Ja, det skulle behövas för att bromsa segregationen och ojämlikheten, och för att ställa om enligt ovan. Men om sakernas tillstånd består, det vill säga att Alliansen styr, tror jag inte att det sker.

Är det inte lite synd, ändå, att linbanan inte blir av? Kollektivtrafik som också kunde ha varit en iögonfallande del av bilden av Göteborg…

– Absolut är det synd, vi var många som drömde om en linbana som en annorlunda men väl fungerande kollektivtrafik i stadsbilden. Något som skulle kombinera innovation och nytänk med kollektivtrafik som varken behövde gräva djupt i leran eller störa sjöfarten. Men den blev för dyr, nu letar vi andra lösningar att jämföra med.

Klimatfrågan är i centrum för politiken. Hur gott klimatsamvete har du själv? Någon tanke på förändringar under 2020?

– Jag tänker mycket på mitt klimatavtryck, och har ett hyfsat gott samvete. Cyklar året runt, tågluffar på semestern, äter ofta vegetariskt, planterar träd i Afrika varje månad, är aktiv i ett miljöprogressivt parti… 2020 kommer jag att hyra bil vid behov i stället för att äga.

Tänker du se någon av Håkan Hellström-konserterna? Vilken är i så fall din Håkan-favoritlåt?

– Älskar musik, inte minst som utövare, men har inte än planerat att gå på konserterna. Min favvo av Håkan är en lågmäld och vacker ”Sjung högre”.

Du har en alldeles politik-ledig dag och vädret är gott, vilken är din favoritplats i staden att ta dig till då?

– Utbybergen iklädd ryggsäck fylld med fågelkikare, kaffe, bulle och en trebent campingstol, helst i sällskap med någon nära. Få njuta av den grandiosa utsikten över hela staden, där man ser ända till Vinga.

Läs fler artiklar om Göteborg här