Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 16:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tio-fragor-till-stina-svensson-fi-baksidan-att-socialdemokraterna-inte-svangde-tillbaka/

Sverige

Tio frågor till Stina Svensson, Fi: ”Baksidan att Socialdemokraterna inte svängde tillbaka”

Feministiskt initiativs gruppledare i Göteborgs stad Stina Svensson. Foto: Feministiskt initiativ

Nyårslöfte? Viktigast att åstadkomma i politiken under kommande år? DN ställer tio frågor till gruppledarna för partierna i fullmäktige i Göteborgs stad. I dag: Feministiskt initiativs Stina Svensson. 

Brukar du ställa ut nyårslöften? Vad hoppas du av dig själv för 2020?

– Jag lovar aldrig saker jag inte kan hålla, men jag kommer att göra mitt yttersta för att Göteborg ska få ett rödgrönrosa styre och jag ska fortsätta arbetet för ett samhälle fritt från mäns våld. 

Vad var det politiskt bästa i Göteborg under 2019?

– Att den nya rödgrönrosa samverkan i Göteborg med tre progressiva partier, Fi, V och MP, har gett så mycket uppmärksamhet nationellt. Det finns en längtan efter progressiv politik som går utanför den vanliga höger-vänsterskalan, och våra tre partier är en naturlig samverkan. 

Vad var politiskt mindre bra i Göteborg under 2019?

– Baksidan är att Socialdemokraterna inte svängde tillbaka till rödgrönrosa efter byte av gruppledare. Det är synd, för det finns ingen väg till att avsluta högerns styre om inte S vill vara med. 

Vad känner du är det mest angelägna att åstadkomma politiskt i Göteborg 2020?

– Jag vill föra fram positionerna för rättighetsbaserad politik i Göteborgs stad. Ingen är fri förrän vi alla är fria, staden måste bli bättre på att värna de mest utsatta invånarna. 

Ser du framför dig att Göteborg behöver höja kommunalskatten om ett år?

– Ja, det hoppas jag verkligen. Om skatten inte höjs blir alternativet det som Alliansen gör nu, ett fortsatt nedskärningskalas av vårt gemensamma, av Göteborgs stads verksamhet. Jag tror att även Alliansen och S inser att det måste till en skattehöjning.

Är det inte lite synd, ändå, att linbanan inte blir av? Kollektivtrafik som också kunde ha varit en iögonfallande del av bilden av Göteborg...

– Jag hade velat se linbanan byggd, även om den blev dyr. Vi måste ta alla möjligheter att bygga ut alla sorters kollektivtrafik, jag vill se både linbana, el-färjor och mer spårvagn.

Klimatfrågan är i centrum för politiken. Hur gott klimatsamvete har du själv? Någon tanke på förändringar under 2020?

– De stora förändringarna sker på strukturell nivå. Ta kött som exempel: Vi behöver minska samhällets köttkonsumtion drastiskt. Vi politiker kan gå före. Det är därför jag föreslagit att veganskt ska vara grundalternativ på Göteborgs stads politiska möten.

Tänker du se någon av Håkan Hellström-konserterna? Vilken är i så fall din Håkan-favoritlåt?

– Nej. Ni hittar mig på en funk/jazz-spelning på Nefertiti eller Pustervik i stället.

Du har en alldeles politik-ledig dag och vädret är gott, vilken är din favoritplats i staden att ta dig till då?

– Valhalla IP, en match med Kopparbergs Göteborg FC. Damfotbollen ligger mig väldigt varmt om hjärtat, och stämningen är underbar.

Läs fler artiklar från Göteborg här