Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tio riksdagsår kantade av kritik

02:40. Medgav inga fel på presskonferensen

Mehmet Kaplan avgick som minister – men medgav inga fel.

– Jag vet vem jag är, vad jag har gjort och jag har svarat på det, sade han.

Som Sveriges första öppet praktiserande muslimska minister var Mehmet Kaplan kontroversiell. Efter att Stefan Löfven utsåg honom till bostadsminister strömmade hatmejlen till Miljöpartiets kansli.

– Såväl Twitter som vår mejlbox har svämmat över av påhopp, sade Gustav Fridolin till tidningen Dagen.

Men Mehmet Kaplan hade andra och kanske hårdare kritiker än de som inte tål en muslim i regeringen. Bland flera invandrargrupper med ursprung i Turkiet är Mehmet Kaplan mycket impopulär.

Journalisten Kurdo Baksi berättar för DN att många kurder i Sverige har varit tveksamma till Mehmet Kaplan i många år haft koll på honom sedan han kom in i riksdagen 2006.

Från och med den 11 mars 2010 granskades allt Kaplan gjorde. Den dagen röstade riksdagen om Sverige skulle erkänna Turkiets folkmord på armenier.

Miljöpartiet var för ett erkännande. Men Mehmet Kaplan argumenterade under ett långt anförande för att riksdagen skulle rösta nej. När det sedan var dags för omröstning lämnade Kaplan kammaren och deltog inte.

– Det väckte enorma känslor bland kurder, syrianer och armenier i Sverige. Från och med den dagen började man bevaka honom medialt både i Turkiet och i Sverige. Man kollade allt han sa, vad han skrev, till och med vilka flygbolag han reste med till Turkiet när han blev minister, säger Kurdo Baksi.

Foto: Läs mer: Hård kritik mot Löfvens agerande

Bilden av Mehmet Kaplan är dubbel genom hela hans politiska karriär. Å ena sidan har han ett stort engagemang mot islamistiska grupper andra extremistiska riktningar.

– Mehmet har rört sig mycket i det muslimska civilsamhället och är definitivt inte igenkänd som en antisemit eller rasist, som han har utmålats som av en del kritiker, säger Elvir Gigovic, ordförande i Sveriges muslimska råd.

I en intervju i Sydsvenskan 2006 kallade Mehmet Kaplan radikala grupper för ”muslimska skinheads”.

– Jag tycker att man kan jämföra dem med rasistiska högerextremister, sade Kaplan.

Mehmet Kaplan, som var med och grundade Svenska muslimer för fred och rättvisa, menade att islamisterna hade tydliga beröringspunkter med extremhögern.

– De är som Nationaldemokraterna: en liten högljudd gren som försöker upplysa om att vi andra är inne på ”fel väg”. De har till och med samma åsikter som svenska högerextremister: de talar om en judisk, sionistisk världskonspiration.

Å andra sidan har vi klavertrampen. Till en konferens i Sveriges riksdag 2011 bjöd Mehmet Kaplan in den ökända brittiska antisemiten Yvonne Ridley. Så har vi de möten som avslöjats den senaste veckan där Kaplan fångades på bild vid samma middagsbord som turkiska extremnationalister.

Läs mer: Ewa Stenberg: Frågan är om MP klarar ytterligare en kris

Kritiken mot Kaplan har inte bara handlat om att han rört sig i fel kretsar. Uttalandet där Israel jämfördes med nazisternas Tyskland på 1930-talet var inte det första som fick uppmärksamhet. Mehmet Kaplan har jämfört ungdomar som reser till Syrien för att strida med frivilliga som deltog i finska vinterkriget och han har sagt att unga ansluter sig till IS på grund av islamofobin i Europa.

I spåren av de Muhammed-teckningarna i Jyllands-Posten ifrågasatte han om yttrandefriheten omfattade kritik mot religioner.

– Det handlar om en maktfråga, där en utsatt grupp provocerats och där man på förhand kunde förstå att de skulle känna sig kränkta. Då kan man inte komma dragande med yttrandefrihet.

Gång på gång har Mehmet Kaplan backat och bett om ursäkt. Gång på gång har han gjort nya felsteg.

Den 18 april gick det inte längre. En blek Stefan Löfven berättade på en hastigt sammankallad presskonferens att det var en samlad bedömning som fick Mehmet Kaplan att avgå.

Bedömningen var så samlad att Stefan Löfven upprepade ”samlad bedömning” gång på gång.

Då hade Mehmet Kaplans uttalanden om Israel fördömts av såväl utrikesminister Margot Wallström som den tidigare S-ledaren Mona Sahlin. Bostadsministerns dagar i politikens toppskikt var räknade.

Mehmet Kaplan själv tog en klunk vatten och sade ”hej allihopa” till de församlade journalisterna. Sedan levererade han ett fyra minuter långt försvarstal.

– Jag har hela mitt liv kämpat för mänskliga rättigheter, demokrati och dialog. Jag har aktivt i alla sammanhang jag deltagit i motverkat all sorts rasism, islamofobi och antisemitism, sade Kaplan.

Att han nu avgår beror inte på att han gjort fel utan på uppmärksamheten kring hans person.

– Det här är inte en bekräftelse från mig på de uppgifter som jag anser vara felaktiga. Jag vet vem jag är, vad jag har gjort och jag har svarat på det. Därför kan jag tryggt välja att stiga av när situationen gör det svårt för mig att uträtta det regeringen och mitt parti har att göra.

Foto:  DNLäs mer: Språkrören om svarta måndagen för Miljöpartiet

Miljöpartiets ledning delar Mehmet Kaplans beskrivning och beklagar den negativa bild som spridits:

”Vi har aldrig tvivlat på vem Mehmet är som person eller vilka hans drivkrafter är. Inte i går, inte i dag, och inte i morgon. Han är en av alla oss som varje dag kämpar mot rasism, antisemitism, islamofobi och alla former av extremism”, skriver språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson på Facebook.

– Jag tror att beslutet kommer att sända ut en signal som är ganska olycklig. Att en person som är religiös, hur moderat eller liberal personen än är, inte verkar vara acceptabel i den politiska maktsfären. Det spelar extremkrafterna i händerna, säger Elvir Gigovic.

– Många upplever att han blivit orättvist behandlad.

Kurdo Baksi håller inte med om Mehmet Kaplan tvingades avgå på grund av sin tro.

– Det var inte islamofobin som fick honom på fall utan hans egna kontroversiella åsikter. Hans historia fick honom på fall, säger han.

Fakta.Mehmet Kaplan

18 juli 1971. Föds i Gaziantep i Turkiet. Invandrar 1972 till Sverige.

1992–1998. Läser lantmäteriprogrammet på Kungliga tekniska högskolan (KTH). Ej avslutad.

2000–2002. Ordförande för Sveriges unga muslimer.

2004–2011. Ordförande för IOGT-NTO i Stockholms län.

2005–2006. Presstalesman för Sveriges muslimska råd.

2006. Väljs in i riksdagen för Miljöpartiet.

Februari 2006. Jämför i en intervju i Sydsvenskan muslimska extremister med högerextremister: ”De är som Nationaldemokraterna: en liten högljudd gren som försöker upplysa om att vi andra är inne på ’fel väg’. De har till och med samma åsikter som svenska högerextremister: de talar om en judisk, sionistisk världskonspiration som styr allt”, säger han.

31 maj 2010. Grips av den israeliska armén på ett av fartygen i konvojen ”Ship to Gaza”. ”Det var som om pirater hade anfallit oss”, säger han senare om bordningen.

2011. Bjuder in Yvonne Ridley, som spridit antisemitism, till riksdagen. När han kritiserades backade han: ”Min bakgrundskontroll när det gäller Ridley har brustit.”

2014. Utses till bostads- och stadsutvecklingsminister i Stefan Löfvens regering. Ett av målen är 250 000 nya lägenheter till 2020.

16 oktober 2014. Före detta riksdagsledamoten Nalin Pekgul (S) påtalar i en debattartikel i Dagens Industri flera tveksamma uttalanden från Kaplan, och menar att ingen vågar kritisera honom av rädsla för att framstå som islamofob. Kaplan avfärdar kritiken som svepande anklagelser som inte går att försvara sig mot. Han får stöd av Löfven: ”Jag har fullt förtroende för honom.”

2015. Vid ett seminarium i Almedalen om islamofobi nämner Kaplan i samband med att svenska IS-krigare diskuteras svenskar som stred för Finland under finska vinterkriget. Han kritiseras för uttalandet och uppger senare att det aldrig var hans avsikt att jämföra företeelserna.

14 april 2016. Expressen avslöjar att Mehmet Kaplan i juli 2015 deltog på en middag med företrädare i Sverige för Grå vargarna, en turkisk högerextrem organisation. ”Som gäst på en tillställning kan jag inte kontrollera vilka andra som är närvarande”, säger han till tidningen.

17 april 2016. Kritik när Kaplan liknat israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar i en film från 2009 som Svenska Dagbladet tagit del av.

18 april 2016. Utrikesministern Margot Wallström riktar skarp kritik mot Kaplans uttalanden om Israel, palestinierna och Förintelsen. ”Jag tycker att det var ett fruktansvärt uttalande och jag tar starkt avstånd från detta”, säger Wallström till TT och Sveriges Radio på väg in till dagens utrikesministermöte i Luxemburg.

18 april 2016. Mehmet Kaplan avgår, meddelar statsminister Stefan Löfven. ”Jag har i dag fått Mehmet Kaplans begäran om entledigande som statsråd”, säger statsminister Stefan Löfven. ”Jag har beviljat begäran.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.