Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tio tips för att förebygga villainbrott

Det finns sätt att undvika oväntat besök i villan. Skaffa en timer, prata med grannarna och håll kontakt med polisen, råder Göran Kellner, utredningschef på If Skadeförsäkringar.

Här är tio tips på hur man bäst håller tjuvarna borta:

1. Titta på grundskyddet av din bostad och fundera över hur tjuvarna kan ta sig in. Finns det lås på altandörr och fönster? Tjuvarna tar sig oftast in genom bottenvåningen, att resa en stege för att ta sig in på övervåningen är för riskfyllt, menar Göran Kellner.

2. Se till att postlådan inte är full, be grannar att tömma lådan regelbundet.

3. Be någon att vattna blommorna, att det står vissna blommor i fönstret är en signal till tjuven att kusten är klar.

4. Lägg ut leksaker på gräsmattan och skapa en illusion av att huset är bebott.

5. Vidarekoppla hemtelefonen till mobilen.

6. Lägg guld och smycken i ett bankfack eller lämna dina värdesaker hos någon som du vet är hemma om du ska vara borta under en längre tid.

7. Skaffa en timer till lampor och radio. De finns att köpa i vanliga elektronikaffärer.

8. Prata med dina grannar, se till att ni håller ögonen öppna efter sådant som avviker, skriv upp registreringsnummer på bilar som du inte känner igen.

9. Gå fram och hälsa på främlingar på din gata. Då blir eventuella tjuvar störda i sitt bevakningsarbete och vet att de är iakttagna.

10. Ring polisen för att ta reda på om det är inbrott i ditt område. Har tjuvarna lyckats göra inbrott en gång, kommer de gärna tillbaka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.