Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-06 20:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tiotusentals-strandade-svenskar-vadjar-om-hjalp-att-komma-hem/

SVERIGE

Tiotusentals strandade svenskar vädjar om hjälp att komma hem

Bild 1 av 3 Josefine Bergman kom till orten Yarinacocha i Amazonas för att volontärarbeta. Nu är hon fast i Peru.
Foto: Privat
Bild 2 av 3 – Vi är 150 stycken, det hade räckt med ett plan och de hade kunnat få hem oss alla, säger Josefine Bergman om svenskarna som är fast i Peru.
Foto: Privat
Bild 3 av 3 – Det är jättetråkigt det som händer, men vi som bor i rika länder glömmer ibland bort hur det riktiga livet är, säger Ulises Infante Azocar, även känd som rapparen Stor.
Foto: Aurora Azocar/Privat

Tiotusentals svenskar sitter fast utomlands på grund av det nya coronaviruset. Flera länder har ordnat hjälpinsatser – men inte Sverige. Lagen om konsulära katastrofinsatser, som kom till efter tsunamikatastrofen, har ännu aldrig använts. Och inte heller nu har den tillämpats.

– Vi är 150 stycken, det hade räckt med ett plan och de hade kunnat få hem oss alla, säger Josefine Bergman, som sitter fast i Peru.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis fram till september!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.