Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tiotusentals väntas sluta upp till helgens ”Metoo”-manifestationer

Gabriella Ohlzon.
Gabriella Ohlzon. Foto: privat

Hashtaggen #metoo flyttar ut från sociala medier. I helgen genomförs manifestationen ”MeToo” i flera städer för att lyfta problemen med sexism och övergrepp.

Fortfarande strömmar det in nya vittnesmål kopplade till kampanjen Metoo på olika sociala medier där kvinnor vittnar om sexuellt våld och trakasserier. Men Gabriella Ohlzon och Carolin Solskär tyckte det var dags att lyfta frågan ytterligare och tog initiativ till en manifestation i Stockholm på söndag.

Läs mer: ”Att dela på sociala medier ger möjligheten att få stöd”.

– Vi tyckte att det var dags att göra något åt problemet så att det inte bara blir en hashtag på sociala medier utan att det ska bli något bestående som kan förändra strukturer i samhället, säger Gabriella Ohlzon.

Vad kan man göra för att få en sådan beständig förändring?

– Vi vill få folk att förstå att alla har ett ansvar i den här frågan. Det handlar inte bara om att politiker måste ändra lagar utan det här är något som alla måsta ta ansvar för och ingripa mot. Vi måste få igenom förändringar men det är ett långsiktigt arbete. I grund o botten handlar det om respekt, säger hon.

Hittills har evenegmanget ”Metoo” fått tusentals att anmäla sitt intresse på Facebook. Dessutom har manifestationen spridit sig över landet till minst 13 städer. Tanken är att manifestationen ska vara inkluderande och både män och kvinnor är välkomna.

– Vi är helt chockade och jättglada över att så många bryr sig och vill dela med sig i den här frågan, säger Gabriella Ohlzon.

I Stockholm räknar initiativtagarna med att runt 10.000 personer kommer att samlas på Sergels torg för att dela med sig av sina erfarenheter, allt från privatperson till mer kända namn. Även jämställdhetsminister Åsa Regnér har visat intresse att komma, berättar Gabriella Ohlzon.

– Deltagarlistan är inte spikad än men det kommer artister och politiker från båda blocken och vi hoppas att även jämställdhetsministern kan komma, säger hon.

Läs mer: Alla partiledare hyllar nätkampanj – öppnar för lagskärpning.

Gabriella Ohlzon är noga med att påpeka att man inte vill peka ut männen som förövare och att ingen ska hängas ut med namn. Hon framhåller också att manifestationen är ett privat initiativ som är opolitiskt och inte arrangeras av någon organisation.

– Både jag och Carolin är helt vanliga tjejer och det här har vi gjort för att vi har fått nog. Vi startade med två enskilda event men bestämde oss för att samarbeta med kampanjen för att synliggöra sexuellt våld och trakasserier mot kvinnor.

– Till slut landar det i att det kanske är jag själv som måste göra något, säger Gabriella Ohlzon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.