Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 11:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tjallmobranden-bekampas-med-oforminskad-styrka/

Sverige

Tjällmobranden bekämpas med oförminskad styrka

Bild 1 av 3 Vattenbombning över branden i Tjällmo.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Bild 2 av 3 Skogsbranden i Tjällmo under måndag kväll.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Bild 3 av 3 Soldater jobbar med att släcka branden i Tjällmo tidigare i veckan.
Foto: Niclas Sandberg

Branden i östgötska Tjällmoskogen är ännu inte helt släckt. Räddningstjänsten kommer att behålla full styrka åtminstone hela helgen.

Ossi Carp
Rätta artikel

– Det börjar se lite bättre ut, men det är fortfarande ett antal punkter som det brinner på ute i skogen. Vi har inte trappat ner resurserna alls, de behövs, säger Daniel Agerhult, inre befäl på Räddningstjänsten östra Götaland.

Brandområdet omfattar 300 hektar, ungefär 550 fotbollsplaner, och har härjat vid Tjällmo, tre mil nordväst om Linköping, sedan i måndags. Det nederbördsfria vädret har förvärrat läget och först i måndagens prognos sänker SMHI nivån från ”stor brandfara” till ”gräsbrandssäsongen slut”.

Lääs mer: ”Vi har inte råd med sådant här slarv”

Till sin hjälp har räddningstjänsten en helikopter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Antalet brandmän är ungefär 30 och hemvärnet bistår med lika många personer. Det är svårt att säga hur länge räddningstjänsten är kvar med full styrka och vad gäller eftersläckningsarbetet kan det pågå på väldigt länge, säger Daniel Agerhult.

– En bra sak är att det finns vattendrag alldeles i närheten, så helikoptern kan fylla på ungefär varannan minut och vi hoppas kunna använda den även på söndag. Brandmännen behövs på marken i kombination med vattnet från luften.

Läs mer: Läget ser bättre ut för skogsbränderna i landet

Övriga större bränder som härjat i veckan är det lugnare med. Vid den i skånska Hästveda kunde nästan alla evakuerade personer återvända hem redan på torsdagen och bränderna i Gislaved respektive Gnosjö är att betrakta som släckta.