Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tjuvarnas nya metod gör dyra larm värdelösa

”Jag tänkte att det var värt pengarna med ett ordentligt villalarm för att slippa inbrott – men så var det inte", säger Margaretha i Danderyd, som haft påhälsning i huset två gånger efter installationen.
”Jag tänkte att det var värt pengarna med ett ordentligt villalarm för att slippa inbrott – men så var det inte", säger Margaretha i Danderyd, som haft påhälsning i huset två gånger efter installationen. Foto: Jonas Lindkvist
Margaretha fick inbrott, trots att hon har ett dyrt larm. Polisen har upptäckt en ny typ av inbrottstjuvar som slår ut villalarm med hjälp av störningssändare. Utrustningen är billig och gör i värsta fall larmen värdelösa.

Säkert hem. Trygghet. Stressa tjuven.

Så marknadsför sig företagen som tjänar stora belopp på vår rädsla för inbrott.

Margaretha i Danderyd ville få en tryggare vardag och köpte ett trådlöst larm hos Securitas Direct, den största leverantören av larm uppkopplade till central. Hon betalade 11 000 kronor i installationskostnad plus en månadsavgift på några hundralappar. Ändå har tjuvarna lyckats knäcka hennes larmsystem – två gånger.

– Jag har investerat i falsk trygghet. Jag tänkte att det var värt pengarna med ett ordentligt villalarm för att slippa inbrott – men så var det inte, säger Margaretha.

Polisen misstänker att gärningsmännen använde sig av störningssändare för att slå ut larmet. Logg­filer från Securitas Direct visar nämligen att larmet var påslaget när tjuvarna var på besök.

– Villaägarna har aktiverat larmet när de gått hemifrån, men larmet har inte gått. Vi har ett tiotal sådana fall i Danderyd den senaste tiden och vi tror det handlar om störningssändare. Jag har försökt få larmbolagen att prata om detta, men de är ganska ointresserade. Det är ju inte så bra reklam för dem, säger Per-Inge Akterin, närpolischef i Danderyd.

Det senaste inbrottet hemma hos Margaretha inträffade förra veckan.

Larmen som blir utslagna baserar sig på gsm-teknik, alltså samma teknik som används i mobiltelefoner. När larmet går ska utrustningen skicka ett varnings-sms till villaägaren eller signaler till larmcentralen.

En störningssändare slår ut all mobilteknik inom ett visst område, exempelvis 20 meter framåt. Konsekvensen blir alltså att ingen kan ringa. På så sätt kan larmet inte heller kommunicera utåt.

Störningssändare används på vissa fängelser i Sverige, men är olagliga om man inte har tillstånd. Utomlands kostar de bara några hundralappar och är relativt enkla att använda.

Experter som DN intervjuat bekräftar att larm som baserar sig på gsm-teknik är sårbara. Enligt Jens Zander, professor i radiosystemteknik vid Kungliga tekniska högskolan, skulle vem som helst med begränsad kunskap om radiosystemteknik kunna slå ut ett sådant villalarm.

– Rent tekniskt är det inte särskilt komplicerat att störa ut ett larmsystem som baserar sig på gsm. De trådlösa larmen måste på sikt bli smartare. Inbrottstjuvarna blir mer och mer smarta, säger Jens Zander.

Det har tidigare uppmärksammats hur kriminella stör butikslarm och fjärrstyrda billås med hjälp av samma teknik.

Enligt polisen är det fortfarande en liten andel av inbrottstjuvarna som använder sig av avancerad utrustning för att slå ut larmsystem.

– Det finns några få specialist­ligor som arbetar på det sättet och väljer sina objekt. Vi ser det i vårt arbete och ibland misstänker vi störningssändare. Men det är svårt att bevisa. Det stora antalet inbrott är fortfarande en kofot i dörren, säger Fredrik Gårdare, insatschef vid Stockholmspolisen, som är sakkunnigmyndighet för hela Sverige när det gäller bostadsinbrott.

Grafik: Klicka för att förstora

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.