Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tobé underkänner gamla partiledningens politik

Foto: Fredrik Karlsson/TT

Moderaterna underkänner ytterligare en del av den gamla partiledningens politik. Enligt partisekreterare Tomas Tobé var det ett stort misstag att inte driva migrationsfrågan hårdare i senaste valrörelsen.

I valet 2014 förlorade Moderaterna såväl regeringsmakten som en stor del av sina väljare. Istället gick Sverigedemokraterna kraftigt framåt och vann väljare i första hand från just Moderaterna.

M:s partisekreterare Tomas Tobé anser nu att partiet gjorde fel som inte drev en tydligare migrationspolitik under förra mandatperioden.

– Min uppfattning är att det var ett misstag av den borgerliga regeringen att inte hantera invandringsfrågan i regeringsställning. Det hade behövts, säger han och fortsätter:

– Vår tidigare partiledare försökte tala om de utmaningar som väntade men vi valde inte att möta det med politiska förslag eller reformer. Jag tror att det bäddade för den utvecklingen vi ser nu med människor som söker sig till Sverige men det betydde också mycket för förtroendet. Det blev Sverigedemokraterna mot alla andra partier.

Tomas Tobé tror också att den migrationspolitiska uppgörelsen som gjordes mellan alliansregeringen och Miljöpartiet har bidragit till att Moderaterna tappat väljare till SD.

– Det är uppenbart att vårt förtroende skadades i samband med den överenskommelsen. Men utifrån det parlamentariska läget som var då kan jag inte säga att det var fel, säger Tomas Tobé.

Enligt en färsk opinionsundersökning som Demoskop gjort på Moderaternas uppdrag är det allt fler väljare som nu anser att M driver en politik med syfte att minska flyktingmottagandet. I mätningen är M nästan jämställda med SD när det gäller väljarnas syn på om partiet vill minska flyktingmottagandet.

– Men det finns en skillnad mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. SD är per definition mot invandring alldeles oavsett hur många som söker asyl. Moderaterna är i grunden ett parti som tycker att invandring berikar Sverige. Därför blir det en utmaning för oss att förklara för väljarna att här och nu behöver vi en paus i flyktingmottagandet men i grunden är det viktigt att vi gör invandringen till något positivt för de människor som finns i landet och människor som kommer hit i framtiden, säger Tomas Tobé.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.