Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tobias Krantz: Studenter ska inte hamna i kläm

Centrala studiestödsnämnden och ett antal högskolor får en uppsträckning av högskoleminister Tobias Krantz: - Studenter ska inte hamna i kläm för att statliga myndigheter inte kan samarbeta.

Centrala studiestödsnämnden (CSN) har utökat jakten på bidragsfuskare, med den oväntade följden att cirka 1 200 teknikstudenter har, eller riskerar att få, kravbrev på flera tusen kronor. Trots att de heltidsstuderar hävdar CSN att de inte berättigade till fullt studiemedel.

Anledningen är att CSN:s definition på heltidsstudier skiljer sig från den som vissa tekniska lärosäten har. Högskolorna lägger upp studierna per läsår, medan CSN kontrollerar terminsvis. Har studenterna späckat schema under höstterminen, och följaktligen har en något lägre studietakt under vårterminen, är de inte berättigade till fullt studiemedel på våren enligt CSN.

På Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm togs man på sängen av CSN:s nya linje.

- Det är en väldigt uppståndelse här, med flera hundra studenter som drabbats, säger rektor Peter Gudmundson.

Men CSN tänker inte dra tillbaka sina återkrav:

- Reglerna är väldigt klara och det är ingen tveksamhet om vad som gäller, säger CSN:s generaldirektör Kerstin Borg Wallin och menar att lärosätena måste anpassa sina kursplaner.

- Omvänt att först gå ut med krav och sedan efterlysa lösningar, replikerar Peter Gudmundson.

Högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (FP) är inte nöjd med situationen.

- Jag kräver att CSN och landets universitet och högskolor sätter sig ned och går igenom hur detta ska lösas.

Krantz konstaterar att lärosätenas terminsupplägg fungerar utmärkt gentemot CSN:s regler på de allra flesta håll.

- Det vore skam om det inte gick att lösa för de studenter det nu handlar om, säger Krantz.

Ett möte mellan CSN och de berörda lärosätena är inplanerat till mitten av juni. Men på KTH finns studenter som måste betala tillbaka studiemedel senast 31 maj. KTH:s rektor och CSN:s generaldirektör råd till dem så länge: Överklaga beslutet.

Studiemedel och CSN

CSN:s utökade kontroll av högskolestudenter omfattar samtliga som uppgivit att de pluggat på heltid under 2009.

Ungefär var tionde av dessa, eller 30 000, följs upp, eftersom de kvitterat ut fullt studiemedel, men det visat sig att de inte varit registrerade vid högskolan för den studietakten. Många av fallen handlar om personer som hoppat av eller dragit ned på studierna.

CSN bedömer att totalt cirka 1 200 studenter hör till gruppen som läst på heltid under året som helhet, men inte blivit registrerade fullt ut båda terminerna. De flesta av dessa läser vid KTH, Chalmers och vid universiteten i Luleå och Linköping. Alla 1 200 fall är ännu inte kontrollerade. Källa: CSN (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.