Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tog sitt liv efter besked från Försäkringskassan

En man som sjukskrivits för depression fick beskedet av Försäkringskassan att han skulle tvingas arbeta heltid. Två veckor senare tog han sitt liv.

Händelsen som anmälts enligt Lex Maria gäller en man som vårdats för en långvarig och svårbehandlad depression. I en anmälan till Socialstyrelsen framgår att mannen varit sjukskriven på deltid och ibland heltid beroende på hur mycket han just då orkat arbeta.

Mannen hade under sin sjukskrivning fått hjälp av en psykiatriker och en psykolog inom Landstingshälsan i Örebro län.

Enligt anhöriga fick mannen besked via telefon från Försäkringskassan att han måste ställa in sig på att jobba heltid, annars skulle hans arbetsförmåga ställas inför hela arbetsmarknaden. Något som i praktiken betydde att han kunde tvingas byta yrke och flytta från hemorten.

Enligt en anteckning i företagshälsovårdens journaler blev mannen efter beskedet stressad och fick ångest. Ett par veckor senare tog han sitt liv.

Enligt Försäkringskassan egen dokumentation ska man inte ha diskuterat frågan om att mannen skulle prövas inför hela arbetsmarknaden.

I sitt beslut, där ärendet avslutas med några påpekanden, skriver Socialstyrelsen att en tydligare vårdplanering som utgick från patientens livssituation borde ha genomförts och att anhöriga borde ha kopplats in. Socialstyrelsen kritiserar också ”de brister” som funnits i samverkan mellan företagshälsovården och Försäkringskassan och att rutinerna för kontakter mellan de berörda borde vara tydligare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.