Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Toleranssajt kan ge motsatt effekt

Regeringen besvarar från och med i dag extrema åsikter om invandring på sin sajt. Men experter varnar för att sidan kan bli kontraproduktiv. ”Att fördomarna bemöts officiellt kan ge dem extra tyngd”, säger Lisa Bjurwald, expert på högerextrema rörelser.

Medierna är kontrollerade av judar, barn får inte äta fläskkött i skolan och svenskarna kommer att bli en minoritet i sitt eget land. Påståenden likt dessa dras gång på gång upp i de politiska talarstolarna av personer som vill ha en minskad invandring till Sverige. Dessutom har de extrema åsikterna på senare år fått en ny arena för spridning: Internet. 

I dag lanseras sidan regeringen.se/tolerans.DN debatt berättar integrationsminister Erik Ullenhag om att sajten skapats som en motvikt, och att den ska ta upp de vanligaste mytbildningarna om invandring, och bemöta dessa.

Men regeringens nya internetsida får kritik.

Lisa Bjurwald, författare, journalist och expert på högerextrema rörelser, är positiv till att regeringen tar ställning mot rasism. Men hon menar även att det finns flera fallgropar med att skapa en sådan här sida.

Den första frågan är, enligt Bjurwald, vilka sajten hoppas att nå. Hon menar att grunden till påståendena som presenteras på sajten ligger i konspirationsteorier, där regeringen ses som en del i en större komplott. Att just regeringen går ut och dementerar dessa mytbildningar kommer inte övertyga de som redan är övertygade.

– Det är positivt att regeringen satsar på att motverka främlingsfientlighet och högerextremism. Men tyvärr kommer deras ord inte väga så tungt hos de här människorna, säger Lisa Bjurwald.

Det hade istället behövts en oberoende aktör som kan genomföra en Internetkampanj om detta, menar Lisa Bjurwald. Hon får medhåll från Anna-Lena Lodenius, journalist och författare som har studerat autonoma och extremnationalistiska rörelser.

– De som är kritiska till invandringen struntar i vad Erik Ullenhag tycker. Frågorna måste istället drivas från föreningshåll, närmare människorna, säger Anna-Lena Lodenius.

Lisa Bjurwald pekar på en annan nackdel med den nya sajten. Att dessa åsikter tas upp, och bemöts från regeringshåll, kan ge åsikterna en ny typ av legitimitet.

­– Regeringen skulle aldrig lägga upp en liknande sida om kvinnomisshandel, och förklara att kvinnan inte själv har skuld i att hon blir slagen. Frågan är var gränsen går mellan vilka påståenden som ska bemötas officiellt och inte, säger hon.

Lisa Bjurwald menar att viktiga delar i arbetet mot spridningen av främlingsfientligt material kvarstår, och istället handlar om juridik. Så länge människor kan skriva påståenden på Internet, vara anonyma och inte behöva ta ansvar för sina åsikter kommer främlingsfientliga sajter att finnas kvar.

Men både Anna-Lena Lodenius och Lisa Bjurwald tror att det finns personer som kan nås av regeringens nya sida. Det kan vara unga som har surfat in på någon högerextrem sajt, och nu undrar: Är det verkligen så här? De kan få hjälp med ett faktaunderlag som motpol till dessa åsikter.

– Det kan även handla om exempelvis lärare och föräldrar som behöver hjälp med motargument att ta till, säger Anna-Lena Lodenius.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.