Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Toleranta svenskar med höga krav

Främlingsfientligheten tappar mark och en klar majoritet av svenskarna är positiva till mångfald. Men kraven på invandrarna är höga. Det framgår av den årliga mångfaldsbarometern från Uppsala universitet.

– Jag trodde att Sverige var på väg att bli mer fientligt inställt till invandrare. Men jag hade fel, säger professor Orlando Mella som varit med och mätt attityder bland cirka 1.000 svenskar.

I fjol hade 5,7 procent av de tillfrågade svenskarna extremt negativa attityder till mångfald, samma andel som Sverigedemokraterna fick i valet. I år har andelen minskat till 4,9 procent.

– Majoriteten är positiv till invandrare – det är det normala här. Svenskarna har samtidigt en utbredd vilja att vara politiskt korrekta. Det kan ju finnas smygrasism som undersökningen inte fångar upp, säger Orlando Mella och påpekar att undersökningen även visar att det är sällsynt att svenskar umgås med utomeuropeiska invandrare.

Kvinnor är betydligt mer positiva till mångfald än vad männen är. Men både män och kvinnor har höga krav på invandrare. Över 80 procent anser att invandrare har en skyldighet att anpassa sig till vårt lands vanor och över 60 procent anser helt eller delvis att alla utlänningar som begår brott i Sverige bör tvingas lämna landet.

– Å andra sidan ställer svenskarna över lag stora krav på sig själva och sin omgivning, mycket högre krav än vad folk gör i andra europeiska länder, säger Mella.

Han syftar bland annat på sociala koder och hur vi uppträder när vi umgås. Sociala avvikelser ställer till det för många nyanlända invandrare, menar han.

– Ett problem är att invandrare talar för högt, exempelvis på bussen eller i tunnelbanan. Det är något svenskar inte uppskattar medan det är helt naturligt i många andra länder, säger Orlando Mella.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.