Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tolv ettor i rad eggar fantasin

Magisk?
Magisk? Foto: Alamy
Vad ligger i en vanlig sketen siffra? Väldigt mycket, om man får tro numerologer och diverse konspirationsteoretiker. Men även om man inte räknar sig till dessa lite udda skaror är det lätt att fascineras av fredagens väldigt speciella datum.

Kring talet elva finns gott om magiskt färgade teorier och konspirationer. Föga förvånande har en skräckfilm med namnet ”11 11 11” premiär på fredagen, och vigselförrättarna har fullt upp detta datum.

Hur kan ett räknetal, en rätt trist siffra dessutom, spöka för oss på detta sätt?

Det är hundra år sedan ett datum innehöll så många upprepningar av samma ental som på fredagen, den elfte i elfte tjugohundraelva. När klockan slår elva sekunder över elva minuter över elva på förmiddagen samlar tidpunkten inte mindre än tolv ettor. Sådant eggar fantasin.

Otvetydigt har människan med sin drift att skapa mönster i tillvaron en tendens att se till att hon finner det hon letar efter. Men det går faktiskt att hitta en rad stora händelser kopplade till åtminstone datumet 11:

Den 11 september var dagen för såväl Chilekuppen 1973 som terrorattentaten i New York 2001 och Anna Lindhs död 2003. Taimour Abdulwahabs attentat i Stockholm ägde rum den 11 december i fjol. Terrordåden i Madrid skedde den 11 mars 2004 – samma datum som det här årets förödande jordskalv och tsunami inträffade i Japan. Och Hosni Mubarak störtades den 11 februari i år.

Människan landade inte på månen den 11 juli 1969, utan den 20, men den Apollofarkost som förde dem dit hade nummer 11.

Ett barn inser dock att det är omöjligt att leda någonting alls i bevis med sådana listor. Andra världskriget startade den 1 september, Hiroshimabomben fälldes den 6 augusti, Berlinmuren föll den 9 november, Titanic sjönk den 15 april, tsunamin i Sydostasien ägde rum den 26 december. Och så vidare, i det oändliga.

Om nu elvan vore speciell borde just den elfte november vara extra spännande, men förutom att de vita i Rhodesia bröt med Storbritannien, att Angola fick sin självständighet från Portugal och att Yassir Arafat dog detta datum är det inte särskilt mycket som sticker ut. Första världskriget slutade förvisso den elfte i elfte klockan 11.11 år 1918. Men det var planerat.

I synnerhet borde det ha hänt enorma saker såväl år 11 som den verkliga elvadagen; den 11 november år 1111, men inget av omvälvande karaktär tycks ha hänt ens dessa år. Det skulle i så fall ha fastnat i historieböckerna. Inte heller den 11 november för precis tusen år sedan verkar ha satt några större avtryck.

Terrordåden i New York den 11 september 2001 är värda några egna rader i sammanhanget, för kring denna megahändelse görs förstås mängder av siffermagiska kopplingar; elvan ser ut som de två tornen, det första planet som kraschade i ett torn hade flightnummer 11, New York blev USA:s elfte delstat.

Man behöver inte googla länge innan man inser att folk räknar samman tal kopplade till dådet på en rad olika sätt och får siffran elva, som att den 11 september 2001 var det årets 254:e dag, och 2+5+4 är 11 (för övrigt är det 111 dagar kvar av året den dagen), eller att antalet offer för flight 11 var 92, och 9+2 är 11.

Det hävdas också att terrordåden i Madrid den 11 mars 2004 inträffade 911 dagar efter New Yorkattentaten (i USA skrivs ju elfte septemberdåden på just det sättet). Och det vore utan tvekan fascinerande – om det stämde. Det blir faktiskt 912 dagar. Kanske hade sambandssökarna i det fallet missat att 2004 var ett skottår.

Inom numerologi och astrologi anses talet elva vara kraftfullt och räknas som ett så kallat mästartal. Det sägs vara förknippat med såväl fara som visioner. Och de som lägger vikt vid den legendariska mayakalendern kan säkert dra växlar på att det från den 11 november i år är 1 år, 1 månad och 11 dagar till kalenderns berömda slut.

Så vad kommer att hända denna ettornas festdag? Tja. Jan Björklund ska göra ett besök i Kiruna och Bollnäs ska ta emot Vetlanda i elitserien i bandy. Vädret blir disigt i öster, soligare i väster och norr. Mellan noll och åtta plusgrader

Man kan nog satsa en slant på att denna dag passerar ungefär lika obemärkt som de flesta av livets tidigare novemberfredagar. Fast en revolution någonstans är ju inte utesluten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.