Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tolv-svenskar-kom-med-planet-fran-wuhan/

Sverige

Hon evakuerades från Wuhan: ”Bor isolerad på hotell”

Bild 1 av 2 31-åriga Angelica Kristiansson Herrera har evakuerats från Wuhan och är just nu isolerad på ett hotell i Sverige. Här på en bild när hon ännu var kvar i staden.
Bild 2 av 2 Flygplanet som ska ha fört européer hem från Wuhan landade i Marseille i Frankrike på söndagen.
Foto: Clement Mahoudeau/AFP

Ingen av de 12 svenskar som har evakuerats från kinesiska Wuhan visar några symptom på att vara smittade av coronaviruset, men ska hållas i frivillig karantän. 

– Jag får inte åka buss, eller vara bland folk. Jag kan inte åka hem till min familj och har ingen egen lägenhet i Sverige just nu. Så nu bor jag isolerad på ett hotell tills vidare, säger Angelica Kristiansson Herrera till TT.

Angelica Kristiansson Herrera har varit bosatt i Wuhan i ett år för att studera kinesiska. För TT beskriver hon de senaste dagarnas händelser som overkliga. I början var hon jätterädd.

– Jag hade aldrig förväntat mig att jag skulle gå igenom något sådant här, säger Angelica Kristiansson Herrera.

Tillsammans med sin hund och sin sambo höll Angelica Kristiansson Herrera sig isolerad i tio dagar för att undvika att smittas av coronaviruset innan klartecknet om evakuering kom.

– Först var det många frågetecken, sedan gick det väldigt snabbt. Den svenska ambassaden höll tät kontakt med mig, men hade inga detaljer, så det var bara att följa med när det väl blev dags, säger hon.

I den svenska gruppen fanns även den 22-åriga studenten Amanda Vall, som tidigare berättat för DN om tillvaron i det isolerade Wuhan

Både Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Folkhälsomyndigheten var inblandade när de tolv svenskarna flögs hem från Frankrike till Sverige på söndagskvällen skriver MSB i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen. 

Två personer från MSB med krisstödskompetens fanns ombord på det flyg som hämtade svenskarna från Frankrike till Sverige, skriver MSB, och myndigheten ordnade därefter hemtransport med personal och hyrbilar.

– Vår personal som har både krisstödskompetens och viss sjukvårdskompetens har funnits ombord för att ge personerna det stöd som behövts under den här resan. Insatsen är nu avslutad och alla personer befinner sig väl, säger Jakob Wernerman som är operativ chef för händelsen, i ett pressmeddelande.

Personal från Folkhälsomyndigheten var med vid den assisterade hemresan för att den skulle kunna genomföras utan risk för smittspridning. Enligt svenska myndigheter uppvisade inga svenskar symptom vid hemresan från Kina.

De tolv svenskarna kommer att hållas i frivillig hemkarantän i två veckor. 

– Personerna kommer att uppmanas att hålla koll på sina egna symptom, inte resa någonstans och ha regelbunden kontakt med sin smittskyddsenhet, säger Britta Björkholm, på Folkhälsomyndigheten.  

För Angelica Kristiansson Herrera blev resan hem till Sverige omtumlande. Efter lång väntan och flera hälsokontroller i Kina flögs de till en fransk militärbas där det var ”poliser, läkare och militärer överallt”. Efter en ny hälsoundersökning fick de sätta sig på ett mindre plan till med destination Arlanda.

–  Det kändes som en film, hur hade jag hamnat där? När vi till sist satt på planet var alla mest trötta.

Angelica Kristiansson Herrera tycker att det känns tryggt att vara i Sverige, men hon är orolig för sin sambo som är kvar i Wuhan.

Det var sammanlagt 250 personer ombord på planet från Kina till Frankrike. Av dessa uppvisade 36 personer symptom på viruset, varav 20 var franska medborgare som fick stanna kvar på flygplatsområdet för provtagning och analys. De övriga 16 uppgavs vara ”medborgare i andra länder” och togs om hand i respektive land.  På måndagseftermiddagen kom beskedet att testsvaren för fransmännen var negativa.

Läs mer:

Kinesiska börsen störtdyker av rädsla för coronaviruset

Fler kineser har dött av nya coronaviruset än av sars

Amina Manzoor: Nästa pandemi kan vänta runt hörnet och vi vet inte hur allvarlig den blir