Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tomas Tobé (M): Vi måste lita på att den egna politiken har stöd

Med löften om höjda polislöner och längre straff för den som begått flera brott tar Tomas Tobé upp kampen om kriminalpolitiken.

Hans råd till Moderaternas nästa partisekreterare är att våga fokusera. Han önskar att partiet hade förberett utspelet om regeringsfrågan bättre.

– Vi hade behövt arbeta mer med den interna förankringen, säger han.

Det var i början av juni i år som Tomas Tobé fick lämna posten som partisekreterare och i stället ta över ansvaret för kriminalpolitiken från veteranen Beatrice Ask.

I praktiken tog han det övergripande ansvaret för rättsfrågorna redan i oktober förra året. Då fick han uppdraget att leda partiets reformgrupp om tryggheten.

– Det har varit den roliga delen av min arbetstid, det kan jag väl erkänna, säger han när han möter DN för den första stora intervjun efter förflyttningen.

Tryggheten blir en av Moderaternas viktigaste frågor inför valet 2018. På partistämman i höst ska partiet anta en rad förslag som syftar till att skärpa straffen, stärka polisen och öka säkerheten i otrygga områden.

– Vi ser en utveckling där kriminella krafter i för stor utsträckning har tagit över ett antal utsatta områden. Vi ser också i trygghetsmätningar att allt fler människor upplever den här otryggheten, säger Tomas Tobé.

Ett konkret förslag från reformgruppen går ut på att kraftigt minska vad Tomas Tobé kallar mängdrabatten på brott. I dag får den som åtalas och döms för flera grova brott samtidigt sitt huvudstraff för det mest grova brottet, och mildare straff för övriga brott.

Moderaterna föreslår att domstolarna ska döma utifrån hela straffvärdet för det grövsta brottet, för det näst grövsta brottet och för det tredje grövsta brottet. Då blir den sammanlagda fängelsevistelsen betydligt längre.

– Vår poäng är ju att ett antal kriminella begår väldigt många brott i Sverige. Det är för lätt att vara kriminell i dag. Forskningen ger inget entydigt svar för om längre straff minskar brottsligheten. Men jag tycker inte att man ska förminska det faktum att ett antal kriminella inte kommer att vara i samhället under en längre tid, säger Tomas Tobé.

Den stora majoriteten är hederliga, laglydiga människor som vill göra det bästa för sig och sina barn. De upplever att samhället har svikit.

Under tiden som partisekreterare har han gjort många resor till områden med tuffa förutsättningar.

– Vi har fört en diskussion om människor som hamnar i utanförskap och att det är lätt att hamna i kriminalitet. Det är närmast ett hån mot människor som bor i områden som är mer segregerade. Den stora majoriteten är hederliga, laglydiga människor som vill göra det bästa för sig och sina barn. De upplever att samhället har svikit, säger han.

Moderaterna vill stärka samhällets närvaro i utsatta områden. Partiet är också berett att höja polislönerna.

Som gammal skolpolitiker drar Tomas Tobé en parallell till lärarna. Det finns ett stort engagemang i kåren, många älskar sitt jobb och känner att de gör nytta.

– Men löneutvecklingen är pinsam. Det är pinsamt att poliser som har arbetat så pass länge har så svag löneutveckling, säger han.

Sverigedemokraterna har uppmanat Moderaterna och alliansen att vara med och ställa ett misstroendevotum mot inrikesminister Anders Ygeman.

Det är Tomas Tobé måttligt intresserad av.

– Misstroendeförklaring mot ett enskilt statsråd ska vila på en grund som handlar att man agerar mot riksdagens vilja, att man inte sköter ämbetet. Det är inte där det börjar.

Hur orolig ska Ygeman vara?

– Han borde vara mer orolig över kriminaliteten i Sverige. Jag tycker att han kommit för lätt undan. Moderaterna kommer se till att han inte kan sitta i orubbat bo och känna att nu har han gjort tillräckligt mycket.

Tomas Tobé har alltid tillhört de talföra i svensk politik och det är inte svårt att tro på den före detta partisekreteraren när han bedyrar att han känner stor energi för sitt nya uppdrag.

Han säger inte rent ut att han är lättad, men diskuterar kriminalpolitik med livligheten hos en person som just blivit av med en tung arbetsbörda.

– Partiet är i ett allvarligt läge. Vi har tappat väldigt många väljare den senaste tiden. Det är uppenbart att vi behöver göra förändringar. Nej, det ingick inte i min plan att det skulle ske exakt vid den här tidpunkten eller den här veckan, men jag har sökt mig till den här rollen och vi vill växla upp i de här frågorna, säger han.

Vad är det som en annan partisekreterare kan göra bättre?

– Jag kommer att lämna väldigt många goda råd till min efterträdare. Möjligtvis att i ännu större utsträckning hålla i våra centrala budskap. Jag tycker att det var nödvändigt för oss att göra en ganska bred politisk omprövning. Jag tror också att vi har behövt göra den här rätt jobbiga resan från decemberöverenskommelsen till alliansbudget. Men om vi blickar framåt så tror jag på att hålla i våra centrala budskap och lita på att den egna politiken har ett större stöd i det svenska samhället än vad som just nu syns i opinionssiffrorna.

Om du tittar på dina insatser, vad är du mest och minst nöjd med?

– Jag är mest nöjd med den politiska omprövning som Moderaterna har gjort. Men jag tror att vi hade behövt arbeta mer med intern förankring, mer än vad vi har gjort under min tid som partisekreterare. Vi har gett ett antal besked som nog hade tjänat på att vi i ännu större utsträckning hade informerat bredare i partiet än vad vi har gjort.

Inte minst önskar Tomas Tobé att partiledningen hade förberett beskeden den 19 januari i år bättre. Det var då som Anna Kinberg Batra meddelade att Moderaterna ville se en gemensam alliansbudget, samtidigt som hon hävde samtalsförbudet när det gäller Sverigedemokraterna.

– Jag tror att det hade varit bra om vi hade tagit oss lite mer tid att tala mer och förankra det mer än vad vi gjorde, säger han.

Vad var det som hamnade snett?

– Jag tror att många i partiet och många väljare har uppfattat de beskeden i för stor utsträckning som att Moderaterna tillsammans med Sverigedemokraterna vill söka regeringsmakten. Anna Kinberg Batras besked var rätt tydligt att det var med alliansen som hon söker regeringsmakten. Med bättre intern förankring så hade vi nog också som parti mycket bättre stått upp den här tiden. Vi lät i för stor utsträckning andra bildsätta vad de här beskeden innebar i sak.

Jag kan ju ha bilden att ni själva inte alltid varit tydliga om vad ni vill.

– Det kan ligga en del i det. Men vi hade kunnat göra mer om detta med intern förankring.

Varför valde ni att ta ett varv till i regeringsfrågan i stället för att prata sakpolitik?

– Därför att väldigt många ställde sig frågan och ställer sig fortfarande frågan: Vill moderaterna, vill alliansen? Och det är i spåren av decemberöverenskommelsen. Det var oerhört viktigt att berätta för väljarna att vi vill ha en alliansbudget. Vi är beredda att agera mycket kraftfullare i opposition. Notera att det skapar förflyttningar. Nu är vi en enad allians som är beredd att stoppa skattehöjningar. Det vågar jag påstå att det hade vi aldrig varit utan att Moderaterna hade gett det här beskedet.

Jag vill vara väldigt hård mot kriminalitet. Jag tycker inte att det är gammalt.

Kriminalpolitiken är ett område där allianspartierna och Sverigedemokraterna ligger relativt nära varandra. Det syns i riksdagens justitieutskott, där partierna lagt fram en lång rad tillkännagivanden till regeringen.

Men Tomas Tobé ser en viktig skillnad.

– Det finns människor med invandrarbakgrund som begår brott i Sverige och vi behöver absolut tala om det. Men Sverigedemokraterna formulerar ju hela sin kriminalpolitik utifrån att invandrare per definition är ett problem för kriminaliteten. Det märks så tydligt att Sverigedemokraterna inte befinner sig i de här utanförskapsområdena. De möter inte alla hederliga människor som bara vill ha trygghet.

Vad vill du säga till alla som tycker att det är mycket gamla, hårda Moderaterna över er nya kriminalpolitik?

– Jag vill vara väldigt hård mot kriminalitet. Jag tycker inte att det är gammalt. Om man tittar på den politiska omprövning som Moderaterna har gjort med migrationspolitiken och nu med kriminalpolitiken så är den driven av samhällsutvecklingen. Det är ju essensen i Nya moderaterna. Utveckla politiken utifrån samhällsproblemen och förhåll dig inte för mycket till ett annat parti.

Fakta. Tomas Tobé

Rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Född i februari 1978. Uppvuxen i Gävle.

Riksdagsledamot sedan 2006. Har bland annat ägnat sig åt arbetsmarknadspolitik, företagande och skolfrågor.

Har känt partiledaren Anna Kinberg Batra i många år. De vann kampen om könsneutrala äktenskap på partistämman i Gävle 2007.

Var med och förhandlade fram decemberöverenskommelsen under regeringskrisen 2014. Utsågs till partisekreterare i januari 2015. Hamnade i blåsväder mitt under M-krisen i våras, när det visade sig att han köpt tågresor och vin privat för bonuspoäng hos SJ som han tjänat in i tjänsten.

Fick gå som partisekreterare och blev nu rättspolitisk talesperson i juni 2017.

Gift med Markus. Paret har två barn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.