Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tomma asylboenden kostar hundratals miljoner

Migrationsverket betalar mångmiljonbelopp – för platser som inte används.
Migrationsverket betalar mångmiljonbelopp – för platser som inte används. Foto: Anders Wiklund/TT

• När flyktingsituationen var som mest ansträngd tecknade svenska kommuner långa avtal med bolag bakom asylboenden.

• Nu står många boenden tomma, men avtalen löper på. Bara i år har över 200 miljoner kronor betalats till externa bolag för tomma sängar.

• Och siffran fortsätter att öka. Varje dag betalar Migrationsverket 2,5 miljoner kronor för oanvända platser på hem för ensamkommande barn.

I oktober 2015 sökte 9.300 ensamkommande barn asyl i Sverige. Situationen var unik. För landets kommuner blev det en tuff prövning att säkerställa att alla barn skulle få tak över huvudet. Aldrig tidigare hade så många personer kommit under en enskild månad.

Ewa Stenberg: Utmanande slöseri med skattepengar

Situationen ledde också till att kommuner tecknade långa avtal med externa företag. Uppläggen innebar i många fall att bolagen bakom hvb-hem kunde få betalt, trots att boendena stod helt eller delvis tomma. Priset för en oanvänd plats har legat kring 1.600 kronor per dygn.

Sedan oktober 2015 har inflödet av ensamkommande barn minskat med 98 procent till 151 personer.

De dyra avtalen har däremot kvarstått.

Foto: TTAnkommande flyktingar vid Hyllie station utanför Malmö i november 2015. När flyktingsituationen var som mest ansträngd tecknade svenska kommuner långa avtal med bolag bakom asylboenden. Foto: TT

Dagens Nyheter kan i dag avslöja att kommunerna enbart i år – fram till och med den31 augusti – har betalat ut minst 197 miljoner kronor till bolag och organisationer för tomma platser.

Det handlar om 77 kommuner som haft kostnader som dessutom i de flesta fall har varit riskfria.

Notan har nämligen skickats vidare till Migrationsverket som ersatt kommunerna i form av ett statsbidrag.

Några stenkast från Ivösjön i skånska Bromölla ligger vandrarhemmet Barnakälla. Mitt under flyktingkrisen bestämde grannkommunen Sölvesborg sig för att hyra hela anläggningen. Syftet var att kunna placera ensamkommande barn på vandrarhemmet.

Kommunchefen Lars Ericsson tecknade ett kontrakt på flera månader för 1,5 miljoner kronor.

Men vandrarhemmet har stått tomt och notan har skickats till staten.

– Det har medfört en extra kostnad för vår del, men vi finansierar den på ett sätt så att det inte drabbar skattebetalarna i Sölvesborg. Vi tar det från statsbidrag, men det drabbar ju tyvärr skattebetalarna i landet, säger Lars Ericsson.

Hur ser du på situationen som uppstått?

– Ser man det i backspegeln så var det en obehövlig handling. Vi har inte haft någon nytta som till närmelsevis svarat mot den kostnad det inneburit.

Göteborgs kommun har betalat ut 53,4 miljoner kronor i år till externa aktörer för tomma boendeplatser. Att siffran är så hög beror delvis på att Göteborg är en så kallad ankomstkommun för asylsökande.

– Detta ska läsas i ljuset av att vi trodde att vi skulle ha upp till 1 500 asylplatser så sent som i januari och februari. För att ha stabilitet har vi valt att ha abonnemangsplatser och inte ramavtalsupphandling. Vi ville vara säkra på att vi skulle få tillgång till platser. Men det är ju helt klart en hög kostnad som betalas ut, säger Louise Parbring, enhetschef i Göteborgs kommun.

Dagens Nyheters granskning handlar om tomma sängar hos externa aktörer, men även kommunala hvb-hem har i år haft outnyttjade boendeplatser. I båda fallen kan kommunerna oftast få statsbidrag för kostnaden.

I måndags fanns det sammanlagt 1 603 tomma platser på asylboenden för ensamkommande barn i Sverige. För varje sådan plats får kommunerna ett statsbidrag på 1 600 kronor per dygn.

Foto: TTRum på Migrationsverket i Märsta, fotograferat innan flyktingkrisen. Foto: TT​

Det betyder att Migrationsverket nu betalar ut drygt 2,5 miljoner kronor för oanvända platser – varje dag. Det finns inga tecken på att situationen kommer att minska väsentligt.

På 100 dagar motsvarar kostnaden mer än en kvarts miljard kronor.

– Kommunerna sitter på ganska stora överenskommelser. De ser kanske heller inga anledningar att skriva ner dessa eftersom de får 1 600 kronor i ersättning av oss för en tom plats, säger Kenneth Andersson som arbetar med frågor som rör ensamkommande barn på Migrationsverket.

Är det inte ett slöseri med skattepengar?

– Jo, det man ju tycka.

Foto:

DN granskar.Så tipsar du DN

  1. På tjänsten ”DN granskar” kan du tipsa oss om missförhållanden och lämna information som kan vara känslig. Adressen är dngranskar.dn.se. DN skyddar sina källor.
  2. Tjänsten är uppbyggd för att ge dig som tipsare största möjliga säkerhet. Därför krypteras ditt tips.
  3. Du får vara anonym. Granskande reportrar tar hand om tipset.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.