Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Toppbetyg räckte inte för Milly, 19

Milly Tran kom inte in på Karolinska institutets läkarprogram. Nu studerar hon på läkarutbildningen i Göteborg.
Milly Tran kom inte in på Karolinska institutets läkarprogram. Nu studerar hon på läkarutbildningen i Göteborg. Foto: Joakim Roos
Nittonåriga Milly Tran hade toppbetyg redan från gymnasiet i Borås. Hon var andrareserv till Karolinska institutets läkarprogram vid vårens antagning men den enda reservplatsen gick till en ung man.

– Det var lite surt, men som tur var kom jag in på läkarutbildningen i Göteborg i stället där jag trivs, säger hon.

Under gymnasietiden var Milly Tran osäker på vad hon skulle satsa på efter skolan. Hon tyckte om kemi och biologi och talar fem språk.

– Jag tänkte först att jag skulle läsa till tandläkare, säger hon.

I slutet av gymnasiet fick hon reda på av kompisar att hon borde göra högskoleprovet, trots att hon hade högsta betyg i alla ämnen. Hon fick då klart för sig att högskoleprovet behövdes för att kunna komma in på de mest populära utbildningarna.

– Tidigare hade jag ingen aning om att högskoleprovet hade så stor betydelse. Jag hade ju satsat på att få bra betyg, förklarar hon.

Hon hann göra provet två gånger men resultatet räckte inte ända fram. På mattedelen av provet hade hon jättebra resultat men på språkdelen gick det något sämre.

Eftersom hon inte hade läst fysik på gymnasiet blev hon även tvungen att komplettera det på komvux under ett halvår för att få den särskilda behörighet som krävs till läkarprogrammet. Det innebar att hon hamnade bland de sökande i kompletteringsgruppen där konkurrensen är större i stället för i den grupp som sökte direkt på sina gymnasiebetyg där betygssnittet redan före reservantagningen var 22,30 till Karolinska institutet.

Milly konstaterar i dag att antagningssystemet är väldigt svåröverskådligt. Man måste kunna mycket om vad som krävs på olika utbildningar. Veta vad man vill bli redan i skolan och vara taktisk för att ta sig in på högskolan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.