Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Topphemlig övning med USA-förband under Aurora

Svenska, finska om amerikanska specialförband övade i mörker och under krävande förhållanden.
Svenska, finska om amerikanska specialförband övade i mörker och under krävande förhållanden. Other: Jimmy Croona/Försvarsmakten

En del av Aurora har varit topphemlig och genomfördes med elitförband från USA, Sverige och Finland. Amerikanerna deltog med avancerade flygplan. Det är första gången som de tre ländernas specialförband agerar som en enhet.

Denna del av Aurora hölls strikt hemlig och har hittills inte uppmärksammats i Sverige. Det amerikanska förbandet kom från USA:s kommando för specialoperationer i Europa.

Det innebär att samtliga grenar av USA:s försvarsmakt deltagit den svenskledda Aurora-övningen. Specialförbandet använde nämligen flygplan från USA:s flygvapen, CV 22 Osprey. Det är ett mångsidigt flygplan med vridbara motorer vilket gör att det kan starta och landa som en helikopter.

Flygplanet kan ta ombord 32 soldater. Bilder från USA-förbandet visar att minst tre Osprey-plan fanns i Karlsborg under Aurora.

Först veckan efter Aurora redovisade Försvarsmakten genom en artikel på sin hemsida att specialförbanden övat här. Sveriges specialförband är Särskilda operationsgruppen, SOG. Den understöds av en ledning och olika enheter som alla sattes in i övningen. Den beskrivs av styrkans hemlige svenske chef:

”Vi har haft en stor multinationell styrka insatt och rört oss över stora ytor på marken, i luften och till sjöss. Vi har uppträtt synnerligen aktivt och löst många och svåra uppdrag inom ramen för våra uppgifter strid och kvalificerad underrättelseinhämtning, och jag tror att vi lyckats med att inte dra till oss någon uppmärksamhet.”

Läs mer: Misstänkt spioneri i stor skala mot försvarsövningen Aurora

I en video från Försvarsmakten understryker Mark Schwartz, chef för USA:s kommando för specialoperationer i Europa, att Aurora gör det möjligt att ”arbeta ihop för att skapa ett stabilt och säkert Europa”.

”Inget land kan klara av dagens utmaningar själva. Det kräver att våra specialförband är beredda att arbeta ihop redan nu, redo att strida tillsammans. Vi kan inte vänta tills en kris inträffar för att bygga och stärka vår relation”, säger Schwartz.

Finländska arméns operationschef Jari Kallio beskriver övningen som ”mångsidiga uppgifter i krävande förhållanden”. Bilder visar att en stor del av uppdragen genomfördes i mörker. Detta till skillnad från de reguljära arméförbanden i Aurora som inte övade mörkerstrid.

DN har ställt frågor till Försvarsmakten, bland annat om hur många som deltog i den topphemliga övningen. Men alla uppgifter utöver dem som redovisats på myndighetens hemsida omfattas av sekretess.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.