Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Toppolitiker: Krisen inte över för kungen

Trots att kungen talat ut ökar pressen. Ledande politiker varnar nu för följderna om kungen ljög i sitt uppmärksammade försvarstal.

– Kungen gav lite undanglidande svar och svarade inte helt rakt på frågorna, säger Peter Eriksson (MP), ordförande i konstitutionsutskottet.

Kungens omtalade intervju, där han han förnekar samröre med kriminella och besök på sexklubbar, lugnar inte flera framträdande ledamöter i konstitutionsutskottet (KU), det utskott som bereder ärenden om grundlagarna.

– Jag tycker inte att det gav fullständig klarhet över hur det egentligen förhåller sig, säger KU:s ordförande Peter Eriksson (MP).

Han tror inte att kungens kris är över med intervjun.

– Det är antagligen så att denna fråga inte är färdig, att den kommer att fortsätta, vara i svaj ett tag till, och det påverkar inte förtroendet för kungahuset på ett positivt sätt.

Inte heller Socialdemokraternas gruppledare i KU, Sven-Erik Österberg, tycker att kungen rätade ut frågetecknen:

– Nej, det tycker jag inte. Men i det här läget får man utgå från att han talar sanning. Det gäller tills någon annan bevisar motsatsen. Han har ju investerat ganska hårt i det här och sagt att han är oskyldig.

Både Sven-Erik Österbergboch Peter Eriksson varnar för att kungen får det tufft om det visar sig att han inte talat sanning i intervjun.

– Då är situationen mycket allvarlig, det är svårt att påstå något annat, säger Österberg.

– Det är saker som kan påverka förtroendet för monarkin, kungahuset och kungen personligen. Fortsätter det, visar det sig att kungen inte talat sant, så kommer det säkerligen att påverka förtroendet, säger Peter Eriksson.

Socialdemokraterna planerar under hösten att lägga en motion om att utöka granskningen av kungahuset. I dag har riksdagen ingen befogenhet att granska kungen. Möjligheten att kontrollera hur hovet använder det årliga apanaget på 122 miljoner kronor är också ytterst begränsad.

Bland de borgerliga partierna är man mycket försiktig i sina kommentarer till planerna.

– Som jag ser det behövs det inga politiska åtgärder, säger Per Bill (M), vice ordförande i KU.

Särskilt i Folkpartiet är frågan en het potatis. Partiet har en lång tradition av motstånd mot monarkin och statsrådet Birgitta Ohlsson var tidigare ordförande i Republikanska föreningen. Även integrationsminister Erik Ullenhag är motståndare till monarki.  

I partiets riksdagsgrupp finns fyra ledamöter, Tina Acketoft, Fredrik Malm, Hans Backman och Barbro Westerholm, som motionerat om att avskaffa monarkin. Ingen av dem vill heller säga något om ­S-utspelet om större möjligheter till granskning av hovet.

– Först och främst måste vi se vad de skriver i motionen, sedan får vi sätta oss ner och diskutera, säger Hans Backman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.