Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 06:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/torka-och-brander-hotar-barplockningen-vartenda-hygge-ar-sonderbrant-av-solen/

SVERIGE

Torka och bränder hotar bärplockningen: ”Vartenda hygge är sönderbränt av solen”

I år har 5.000 personer fått arbetstillstånd för att plocka bär i Sverige. Det är 1.500 fler än förra året.
I år har 5.000 personer fått arbetstillstånd för att plocka bär i Sverige. Det är 1.500 fler än förra året. Foto: Robert Henriksson

Solen gassar, marken är torr och bränder rasar i de svenska skogarna. För de som har naturen som inkomstkälla är situationen tuff.

Enligt bärhandlaren Bo Axelsson är bränderna än så länge inte det största hotet mot bärtillgången. Det är det torkan som är.

– Bären brinner inte upp. Men vartenda hygge är sönderbränt av solen.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.