Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 18:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/torkel-26-vardades-for-covid-19-nu-vill-han-varna-andra-unga/

Sverige

Torkel, 26, vårdades för covid-19 – nu vill han varna andra unga

Bild 1 av 2
Foto: Privat
Bild 2 av 2
Foto: Josefine Stenersen

På väg hem från Åre kände Torkel Blohmé, 26, de första symtomen och därefter blev det bara värre. 

Han lades in akut och fick syrgasbehandling i en vecka innan han sakta började återvända till livet igen.

Nu vill han varna andra som tror att de är unga och starka.

– Det här är det värsta jag någonsin varit med om, säger han en vecka efter att han skrivits ut från sjukhuset.

1/5 2020: Artikeln har tillfogats ett förtydligande.

I mitten av mars reste Torkel Blohmé, 26 år, till Åre tillsammans med sin flickvän och ett tiotal kurskamrater från KTH i Stockholm.

De var där när regeringen plötsligt meddelade att alla högskolor skulle övergå till distansundervisning och för ett ögonblick pratade de om att eventuellt stanna kvar i Åre för att sköta studierna därifrån.

Men så kom debatten om de vilda afterski-festerna och de satte sig i bilen för att åka hem. Då fanns det åtta bekräftade fall av coronasmitta i Åre.

Torkel, som är ung och tränar regelbundet, hade inte en tanke på att han kunde bli allvarligt sjuk för egen del. Men han såg till att hålla avstånd och vara noga med att tvätta händerna för att skydda de äldre äldre och riskgrupperna.

Läs mer: Rehabiliteringen av covid 19-patienter stor utmaning för vården 

I bilen från Åre får han ont i kroppen. Han får också halsont, och hinner tänka att han är trött på något konstigt vis innan han somnar i bilen.

– Jag sov några timmar på ett sätt som jag aldrig brukar kunna göra. Så jag insåg att det var något.

Väl hemma börjar han hosta och efter fem, sex dagar kommer febern. I början är den inte jättehög. Men efter en vecka har han 40 grader. 

– Jag hostade så att det gjorde ont i mage och rygg, ja i hela kroppen. Det var det värsta insjuknandet jag någonsin varit med om, säger han.

Foto: Josefine Stenersen

Efter att ha ringt först 1177 och sedan 112, så kör hans bror honom till akuten på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Rutorna i bilen var nedvevade och hans bror bar ansiktsmask.

– Då var jag rädd. Jag var yr, och hade så dålig syresättning att jag knappt orkade ta mig ut i bilen, säger Torkel. 

Det var den 2 april och han hade då varit sjuk i elva dagar. När han kommer in på akuten får han syrgas och dropp, och körs till infektionskliniken där han isoleras.

– Då kunde jag inte längre ta hand om mig själv. Jag hade så dålig syresättning att jag bara orkade ligga ned, jag kunde inte ens sätta mig upp i sängen utan hjälp. 

Då kunde jag inte längre ta hand om mig själv. Jag hade så dålig syresättning att jag bara orkade ligga ned

Vad tänkte du när du låg där?

– Först var det svårt att tänka något alls eftersom jag var så borta. Men under perioder var jag rädd. För att mitt tillstånd skulle försämras och att jag skulle behöva respirator.

Var du rädd för att dö?

– Jag var så omtöcknad så det var svårt att ha den överläggningen i huvudet. Jag var nog inställd på överlevnad, jag ville bara ta mig igenom det. 

Efter en vecka på infektionsavdelningen börjar det släppa. Personalen kopplar bort syrgasen och ber honom att prova vanlig mat.

– Då funkade det plötsligt, jag kunde äta en macka med pålägg. Den känslan var så skön, att det gick åt rätt håll.

Läs mer: Erik Helmerson: Notan för rehab blir dyr i både pengar och lidande 

Torkel flyttas över till en vanlig avdelning och två dagar senare skrivs han ut och får komma hem.

Då kommer också tankarna om varför just han drabbats så hårt.

– Jag tillhör ju ingen riskgrupp, jag har aldrig rökt, jag är fysiskt aktiv och spelar amerikansk fotboll. Så det blev många jobbiga frågor, det ska jag inte sticka under stol med.

Vad sa läkarna?

– Egentligen ingenting. De diskuterade mina värden när jag låg inne. Men de har ingen förklaring till varför just jag åkte dit. Jag tror inte att det finns några svar på det.

Foto: Josefine Stenersen

Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att endast 6 av de 2.586 avlidna personerna i Sverige är under 30 år gamla. Svenska intensivvårdsregistrets (SIR) siffror visar att ungefär 2.000 personer under 30 år har bekräftats smittade av nya coronaviruset och att 80 av dessa behövt vård på iva. 

Även om relativt få unga blir så sjuka att de behöver vård på iva finns en risk att bli allvarligt sjuk och Torkel vill berätta sin historia för att varna andra som tror att de är unga och starka och viftar bort riskerna.

– Jag hade själv inte den respekt för den här sjukdomen som jag nu förstår att alla borde ha.

Vi gör den här intervjun på telefon. Men vi åker också ut för att träffa honom och ta bilder utanför lägenheten på Lidingö där han bor tillsammans med sin flickvän Tova och hunden Gimli.

– Jag har egentligen en egen lägenhet, men nu känns det bättre att vara tillsammans, säger Torkel.

Hans flickvän Tova insjuknade med lindriga symptom några dagar efter att de kommit hem från Åre. Hon fick ingen feber eller hosta, men blev trött och höll sig hemma en vecka efter att hon blivit symtomfri.

– Hon drabbades mer som man hör att andra unga människor drabbas, säger Torkel.

Han ser pigg och stark ut men hostar fortfarande. Det kommer ett väsande ljud från lungorna om han gäspar eller andas djupt, berättar han.

– Lungorna är medtagna och jag är trött på ett sätt som jag aldrig har upplev tidigare. Bara av ansträngningen att ta en dusch så behöver jag vila en halvtimme efteråt.

Torkel sover tio timmar varje natt och behöver även sova mitt på dagen. En fysioterapeut visade honom på sjukhuset hur man ska ligga för att kunna andas som bäst.

Bara av ansträngningen att ta en dusch så behöver jag vila en halvtimme efteråt

– Bäst är att ligga i framstupa sidoläge. När man ligger platt på rygg använder man bara en liten del av lungorna, säger han och berättar hur befriande det kunde kännas när fysioterapeuten kom och visade honom hur han skulle lägga kudden för att få bättre med luft.

För att rehabilitera sig försöker han göra andningsövningar som går ut på att andas med motstånd så lungorna utvidgas.

– Jag gör det i den mån jag kan, men det är ganska utmattande, och det kan utlösa hostattacker som inte är så kul att få.

Träningen kan bestå av vardagliga sysslor som att tömma diskmaskinen. Då måste han böja sig ned och plocka upp glas för att sedan sträcka på sig och ställa in dem i skåpen.

Två gånger har han gått hundra meter framför huset. Men eftersom han känner sig allt piggare hoppas han kunna trappa upp promenerandet.

Han sitter gärna med öppet fönster vid den franska balkongen. 

– Jag uppskattar frisk luft på ett sätt som jag aldrig har gjort tidigare. Och när solen kommer hit vid ett så brukar jag lägga mig på golvet och sola, säger han och pekar med handen snett upp mot den klarblå himlen.

Förtydligande: I artikeln har det tydliggjorts hur stor del av de som blir allvarligt sjuka i Sverige som är under 30 år.