Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Traditioner fick vika för blåsten

Många kommuner och föreningar som förberett luciakröningar, ljuständningar och liknande under första advent valde att blåsa av arrangemangen på grund av söndagens oväder.

En snabb genomgång av de sydsvenska kommunernas hemsidor och nyhetsmediernas nätupplagor visar att risken för att något skulle gå snett i det hårda vädret fick styra och traditionerna stå tillbaka.

I Malmö slet och drog blåsten i de nyligen uppsatta juldekorationerna medan de som vågade sig ut i staden hukade mot de bångstyriga vindarna. Det planerade skyltsöndagsprogrammet på Gustav Adolfs torg i centrala Malmö ställdes in och julmarknaden på samma torg bommade tidigt igen.

Samma sak skedde med adventsfiranden i bland annat Helsingborg, Sjöbo, Simrishamn och Höör.

I Halmstad skulle stadens lucia krönas på Stora Torg. Nu fick lucian, 18-åriga Karolina Wigroth, i stället ta emot sin värdighet i foajén till Halmstads teater.

Strax före
klockan 18 uppmättes den genomsnittliga vinden på Öresundsbron till 28 meter i sekunden, vilket med god marginal överstiger den nedre gränsen för storm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.