Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 19:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/trafikkaos-efter-snofall-flera-olyckor-i-orebro-lan/

Sverige

Trafikkaos efter snöfall - flera olyckor i Mellansverige

Det kraftiga snöfallet har orsakat en rad trafikolyckor i Mellansverige. 

Sju bilar har krockat på E18 i Västerås och två personer har förts till sjukhus efter en olycka utanför Ockelbo.

Polisen varnar för extremhalka. 

– Det har varit väldigt många olyckor, säger Mats Öhman, presstalesperson vid polisen region Bergslagen.

SMHI hade tidigt på fredagen utfärdat en klass 1-varning med risk för snö och halka i Värmland län och Örebro län, men den utvidgades senare att även gälla Dalarnas län och Västmanlands län. 

Det kraftiga snöfallet som har dragit in över västra Svealand har orsakat stora problem i trafiken i Örebro län och Västmanlands län. Enligt Trafikverket är det mycket begränsad framkomlighet i hela området, framför allt på de mindre vägarna. 

Ungefär 15 olyckor har rapporterats in i Örebro län, Dalarnas län och Värmlands län.

– Olyckorna har skett på olika platser i länet beroende på om vägbanan har varit frusen, om det kommer snö då kan det bli väldigt halt, säger Mats Öhman.

Vid 14.30-tiden fick en lastbil sladd på länsväg 204 i Svartå i Degerfors kommun och blockerar hela vägbanan. Bärgare är på väg. På E18 i höjd med Karlskoga inträffade en bussolycka vid 14-tiden, men ingen person ska ha blivit skadad.

I samband med en frontalkrock på länsväg 769 i höjd med Siggeboda fick två personer föras till Lindesbergs lasarett med benskador. Skadeläget är oklart. På E18 vid Lekhyttan i riktning mot Karlskoga har tre personbilar kört av vägen, en person är skadad, enligt polisen.

I polisens region Mitt, där Gävleborgs län, Uppsala län och Västmanlands län ingår, har fyra–fem olyckor inträffat som är kopplade till halka. 

Vid 16-tiden larmades polisen till en trafikolycka på E18 vid Vallbymotet i Västerås, där flera bilar uppgavs vara inblandade i en kökrock, det skulle röra sig om sju fordon. Polisen uppgav att framkomligheten på vägen var begränsad och uppmanade resenärer att om möjligt ta en annan väg.

– Det är stor trafikpåverkan, det inträffade mitt i rusningstid, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson för polisen region Mitt. 

Dessutom har det inträffat ytterligare en krock på E18 vid Bäckbymotet, där också flera bilar är inblandade. 

– Jag har inte fått några om uppgifter om att någon ska ha skadats. 

Flera trafikolyckor har även inträffat i Uppsala län, där personer förts till sjukhus, men det rör sig inte om några allvarligare skador. 

Enligt uppgifter till polisen är det halt på vägarna i Gästrikland (del av Gävleborgs län), där det har inträffat flera olyckor. En person fördes till sjukhus med ambulans efter en olycka strax utanför Ockelbo sent på eftermiddagen.

Även i Värmland har det varit stökigt på vägarna. Riksväg 61 mellan Arvika och Kil och är extra hårt drabbad med många stillastående fordon. Väglaget uppges vara mycket besvärligt.

Mats Öhman, presstalesperson vid polisen region Bergslagen, uppmanar alla som ska ut på vägarna i Örebro län att hålla avstånd och anpassa hastigheten.

– Det säger vi jämt, men det är det som räddar liv. Halkan är många gånger en stor bov i dramat men i de flesta fall är det den mänskliga faktorn som ligger bakom för att man inte har anpassat farten och hållit avstånd.

På Trafikverket råder man trafikanter i länen med snöfall att hålla sig till de stora vägarna. 

– Vi rekommenderar att man håller sig till Europavägarna, för de prioriteras och halkbekämpas, säger Sara Lindström, presskommunikatör på Trafikverket, och tillägger att det allmänt råder vinterväglag. 

– Man får tänka på att det kan vara halt när man ger sig ut på vägarna.