Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 12:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/trafikverket-lugn-atervandardag-efter-midsommar/

Sverige

Trafikverket: Lugn återvändardag efter midsommar

Bild 1 av 2 Trafik på riksväg 50 strax norr om Motala.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Bild 2 av 2
Foto: Jeppe Gustafsson/TT

På söndagen återvänder många hem efter midsommarfiranden runt om i landet. Men enligt Trafikverket fortsätter en lugn trafikhelg på den inslagna vägen.

– Trafiken är ganska enkel att sammanfatta i dag. Det är lugnt, och lugnt, och lugnt, säger Trafikverkets presschef, Bengt Olsson.

Under midsommarhelgen infaller några av årets mest intensiva trafikdagar. Men hittills har årets trafik rullat på bra, enligt Trafikverket. 

– Än så länge har det varit några mindre incidenter, men inga allvarliga olyckor som vi fått rapporter om än. Bilden vi har just nu är att det varit en väldigt lugn helg på vägsidan.

Det gäller även under söndagseftermiddagen, då många beger sig hemåt efter firandet.

– Det flyter på i stort sett överallt när det gäller vägtrafiken. Köerna in mot storstäderna har börjat och kommer säkert hålla på fram till mellan 18 och 19 i dag, säger Bengt Olsson.

I morgon får myndigheten siffror på trafiken i Stockholm och Göteborg. Innan dess är det svårt att jämföra med tidigare år. 

– Men enligt de monitorer vi har som övervakar infarten till till exempel Stockholm så är det väldigt lugnt. Det ser ut som en ordinär söndag på sommaren, säger Bengt Olsson.

I stället är det främst på järnvägssidan trafikstörningar inträffat på grund av vädret.

– Där har vi haft utmaningar. Det beror på åska och blixtnedslag som orsakat en dl kortare stopp.

Vid 22-tiden kunde Trafikverket konstatera att återvändartrafiken fortsatt utan större störningar. I höjd med Norrköping har däremot ett vägarbete orsakat en del köbildning under dagen.