Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Transportstyrelsen dras in i muthärvan kring Labcenter

Transportstyrelsen.
Transportstyrelsen. Foto: Erik Simander

Tre anställda på Transportstyrelsen i Örebro misstänks för att ha tagit emot mutor efter att ha deltagit i kurser som företaget Labcenter hållit i. Tidigare har flera andra myndigheter och ett landsting dragits in i muthärvan kring företaget.

På Riksgälden, Sjöfartsverket, Region Östergötland – och nu även Transportstyrelsen – har anställda deltagit i kurser och fått så kallade labbtillbehör – surfplattor, datorer eller mobiler – av kursarrangören Labcenter, något som nu utreds som misstänkta mutor.

Enligt Labcenter, som fakturerat arbetsgivarna för ”labbtillbehören”, är tanken att utbilda kursdeltagarna i IT, och att de sedan ska få fortsätta att praktisera med sitt "labbverktyg”. Företaget hävdar att det är arbetsgivaren som är ägare till prylarna.

Läs mer: Ytterligare myndighet dras in i misstänkt muthärva

På tisdagen blev det alltså känt att även tre anställda på Transportstyrelsen i Örebro deltagit i kurser där Labcenter gett dem IT-utrusning. De tre har anmälts till myndighetens personalansvarsnämnd, misstänkta för att ha tagit emot mutor.

– Vi har gjort en granskning internt som föranletts av uppmärksamheten runt det här företaget under sommaren. Inga fler medarbetare än dessa tre är aktuella, säger personaldirektör Jaana Elo till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt de anmälningarna ska en anställd ha fått två surfplattor, en annan en dator och en tredje anställd en mobiltelefon. Medarbetarna ska i samtliga fall ha använt gåvorna, som de fått vid olika utbildningstillfällen 2014-2016, privat. Ansvariga chefer föreslår att alla tre anmäls vidare till åklagare, enligt Siren.

Sedan tidigare har totalt 14 anställda på Sjöfartsverket åtalsanmälts för att ha tagit emot spelkonsoler och andra gåvor i samband med utbildningar hos Labcenter.

Tolv personer på Riksgälden har också åtalsanmälts på liknande grunder, efter att oegentligheter upptäckts när fakturor granskats.

Fakturor från kurser hos företaget Labcenter visar att medarbetare på Region Östergötland kan ha tagit emot samma typ av gåvor som medarbetare på Riksgälden, som misstänks för tagande av muta.

Region Östergötland valde dock att inte polisanmäla de anställda.

Efter de första uppgifterna om misstänkta mutor på Riksgälden visade en granskning som DN gjorde att Labcenter hade flera myndigheter som kunder.

Sjöfartsverket har också brottsanmält Labcenter, med följden att en åklagare inlett en förundersökning mot bolaget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.