Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/transportstyrelsen-pa-offensiv-mot-smutsiga-batmotorer/

Sverige

Transportstyrelsen på offensiv mot smutsiga båtmotorer

Under båtmässan i Göteborg går Transportstyrelsen till offensiv mot gamla, miljöfarliga tvåtaktsmotorer. Med en informationskampanj hoppas man förmå båtägare att byta till renare motorer, men ett förbud mot tvåtaktarna utesluts inte i framtiden, rapporterar SVT Väst.

Med kampanjen Ett renare kölvatten vill Transportstyrelsen upplysa båtägare om den stora påverkan som äldre tvåtaktsmotorer har på miljön i sjöar och hav. Förhoppningen är att båtägare självmant ska byta till nyare motorer – gärna elektriska – som släpper ut betydligt mindre miljöfarliga ämnen.

– Just de här gamla tvåtaktarna är de sämsta ur miljösynpunkt. De släpper ut ungefär 30 procent oförbränt direkt ut i vattnet, säger Lina Petersson, sakkunnig på Transportstyrelsen till SVT.

Kampanjen kommer att pågå under hela 2020, men om den inte får avsedd effekt varnar myndigheten för att det kan krävas tuffare tag.

– Vi kanske får titta på om det behövs någon starkare åtgärd. Om vi behöver en premie eller om vi behöver ett förbud till och med, säger Lina Peterson.

Inför årets båtmässa kunde DN rapportera om hur allt fler riktigt stora och bränsleslukande lyxbåtar säljs i Sverige, en trend som väcker stark kritik.

Läs mer om vad som händer i Göteborg.