Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 23:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/trapphuset-forandrades-nar-pandemin-knackade-pa/

13:53. Möt människorna i trapphuset på Fredrika Bremers gata där allt förändrades under coronakrisen.
Sverige

Trapphuset förändrades när pandemin knackade på

Saga och Leo har slutat att gå till skolan för de vill inte smitta farmor och farfar.

Några dörrar bort ligger Carina sjuk i covid-19 och sover 18 timmar per dygn.

Pernilla förlorar en vän, men håller humöret uppe genom att plantera tillsammans med Ellen. Sebastian tycker att 2020 är året då allt blev tråkigt. 

I trapphuset på Fredrika Bremers gata har allt förändrats.

Ända sedan hela Italien sat­tes i karantän har Nenad och Dunja inte kunnat återvända hem. De kom för att hälsa på sonen Dejan och hans familj, men coronasmittan gjorde att de fastnade på Fredrika Bremers gata, i en lägenhets­länga i södra Stockholm. Dejan och hans sambo Åsa ser inget annat alternativ än att Dejans föräldrar ska få stanna hos familjen. 

I samma loftgång ligger Carina så pass sjuk i covid-19 att DN inte kan träffa henne. Hon tar sig bara mellan sängen och soffan. Nedanför jobbar Sebastian hemifrån och hans flickvän Felicia blir av med jobbet. 

77-åriga Ellen tror inte på att det är henne de pratar om som riskrupp. Pernilla blir orolig när en av hennes vänner går bort. 

I en dokumentär möter DN människorna i trapphuset där vardagen förändrats helt. 

Dejan Vitlacil, Åsa Warnvik och deras barn Saga och Leo har fått besök av farmor Dunja och farfar Nenad Vitlacil från Italien. Pernilla Holmgren och Ellen Gustafsson bor på samma våning som Sebastian Rigi, hans dotter Filippa och flickvännen Felicia Semitjov.
Dejan Vitlacil, Åsa Warnvik och deras barn Saga och Leo har fått besök av farmor Dunja och farfar Nenad Vitlacil från Italien. Pernilla Holmgren och Ellen Gustafsson bor på samma våning som Sebastian Rigi, hans dotter Filippa och flickvännen Felicia Semitjov. Foto: Lars Lindqvist

● ● ●

Farfar Nenad Vytlacil: ”Det känns som jag fötts på nytt tillsammans med mina barnbarn”

Foto: Lars Lindqvist

När hela Italien sattes i karantän kunde Nenad och Dunja inte återvända hem. De blev fast hos sonen Dejan, svärdottern Åsa och barnbar­nen Saga, 7, och Leo, 4. Nenad var deprimerad. Nu får han vara med sina barnbarn varje dag. Nenad tycker att det här är det bästa som har hänt honom. Tillsammans har de nu skapat en ny vardag, där barnen slutat gå i skolan för att inte riskera att smitta farmor och farfar.

● ● ●

Ellen Gustafsson: ”Det är som att det inte är mig de pratar om, men det är det ju”

Foto: Lars Lindqvist

Ellen Gustafsson har fyllt 77, men säger att hon inte känner sig som det. Att hon tillhör riskgruppen har hon svårt att ta in. Så länge hon får plantera och pyssla i rabatterna intill huset är hon nöjd. Speciellt om Pernilla Holmgren hjälper till.

● ● ●

Sebastian Rigi: ”2020 kommer bli ihågkommet som året då allt roligt ställdes in”

Foto: Lars Lindqvist

Sebastian Rigi blev så pass rastlös av att jobba hemma att han rev ner alla tapeter i sitt vardagsrum. Han saknar att få träffa folk och tycker att livet blivit tråkigt. Varan­nan vecka bor Sebastians dotter Filippa där. Flick­vännen Felicia Semitjov blev av med jobbet. Men för att fördriva tiden söker hon jobb och övningskör tillsammans med Sebastian

● ● ●

Pernilla Holmgren: ”Lite orolig är man naturligtvis, det tror jag att alla är”

Foto: Lars Lindqvist

En av Pernilla Holmgrens vänner har dött i covid­-19. Det var först då det kom nära. Sedan fick hon reda på att grannen Carina blivit sjuk. Hon har blivit mer försiktig att hålla avståndet, speci­ellt på sin arbetsplats. Hon tycker att situationen blivit jobbig och oviss. Nu hoppas hon på att det kommer ett vaccin snabbt.

 

På samlingssidan DN Dokumentär kan du se fler tv-dokumentärer, bland annat Mammorna följde discodrömmen och klev ner på dansgolvet och I pandemins spår: Studenten som inte blev av.

Bild 1 av 5 Dejan Vitlacil, Åsa Warnvik och deras barn Saga och Leo har fått besök av farmor Dunja och farfar Nenad Vitlacil från Italien. Pernilla Holmgren och Ellen Gustafsson bor på samma våning som Sebastian Rigi, hans dotter Filippa och flickvännen Felicia Semitjov.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 2 av 5
Foto: Lars Lindqvist
Bild 3 av 5
Foto: Lars Lindqvist
Bild 4 av 5
Foto: Lars Lindqvist
Bild 5 av 5
Foto: Lars Lindqvist