Tack vare ett tudelat krucifix från 1000-talet kunde de misstänkta skattplundrarna på Gotland spåras. När delarna passades ihop löstes gåtan om vem som stal fornfynd om nätterna.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 01:54
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/trasigt-krucifix-satte-stopp-for-tjuvarna-pa-sodra-gotland/
Trasigt krucifix satte stopp för tjuvarna på södra Gotland
Gotland har länge plundrats på sina skatter från vikingatiden. Men vem som ligger bakom har varit svårt att bevisa. Till och från dyker mynt, spännen och andra detaljer från svensk vikingatid upp på marknaden. Arkeologer och polis misstänker starkt att de kommer från olagliga utgrävningar.
Plundrarna opererar oftast på nätterna, under tider då få turister är på Gotland. Därför har det varit nästan riskfritt att plundra skatter. Fram till nu.
I oktober 2009 vände turen. Arkeologerna Jonas Paulsson och Dan Carlsson var på Gandarve gård, söder om Hemse, för att undersöka den så kallade Silveråkern. Den kallas så, eftersom flera skatter har hittas här tidigare.
– Min familj har haft den här gården sedan 1600-talet, och så länge jag minns har vi vetat att det har legat gamla boplatser här från vikingatiden, berättar lantbrukaren Georg Thomasson.
När arkeologerna undersökte Silveråkern upptäckte de att plundrare varit där. Där fanns hundratals igenfyllda gropar. Men som vanligt verkade det omöjligt att bevisa vilka plundrarna var, och om de hade hittat något.
Sedan gjorde Jonas Paulsson fyndet som tjuvarna hade missat. Ett medeltida krucifix i silver, med en korsfäst Jesus på ena sidan och jungfru Maria på den andra. Förmodligen hade en jordbruksmaskin någon gång råkat slå sönder korset och flyttat den ena biten till en annan del av åkern.
Länsstyrelsen spred uppgifter om krucifixet till kännare, och redan efter några dagar fick de ett hett tips. Någon bjöd ut toppbiten av korset till försäljning. Det var lätt för polisen att spåra säljaren, en företagare med auktionsfirma på fastlandet. Dessutom ägde han ett fritidshus på Gotland.
Några dagar senare, i november 2009, gjorde polisen husrannsakan i fastigheten. Det visade sig att de kom vid rätt tillfälle. Där inne satt företagaren och huttrade tillsammans med två andra män i det utkylda huset.
Männen verkade nyss ha anlänt och polisen hittade leriga kläder och stövlar. Där fanns också mängder med silvermynt, metalldetektorer och kartor över fornminnesplatser. Några gps-sändare visade sig vid analys ha använts i närheten av Gandarve gård och även vid andra plundrade platser på Gotland.
De tre förhördes och häktades. I dag börjar rättegången och männen är åtalade för tre olika plundringar.
Allt detta blev möjligt tack vare det trasiga silverkrucifixet.
– Det är som om högre makter har varit med, som om krucifixet ville bli funnet, säger Majvor Östergren, arkeolog på länsstyrelsen på Gotland.